Prima pagină D:News

Îmbătrânim? Nu-i nimic, măcar vom dormi mai bine!

Redactia Descopera.ro | 03.02.2012 | ● Vizualizări: 111
Îmbătrânim? nu-i nimic, măcar vom dormi mai bine!     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu de anvergură efectuat asupra unui eşantion de peste 150.000 de adulţi a dus la o concluzie neaşteptată, care dărâmă concepţia conform căreia persoanele vârstnice suferă de tulburări ale odihnei, cauzate în principal de scăderea calităţii somnului. Din contră, pe baza datelor oferite de studiul respectiv se pare că procesul de îmbătrânire ne asigură un somn din ce în ce mai odihnitor.

Cercetările au fost efectuate de specialiştii din cadrul Center for Sleep and Circadian Neurobiology al Universităţii din Pennsylvania, SUA, şi s-au concentrat pe intervievarea unui număr mare de persoane cu privire la calitatea somnului fiecăreia.

Au fost luaţi în calcul şi factori precum tipul rasial al subiecţilor, veniturile, nivelul de educaţie şi starea generală a sănătăţii.

Cu excepţia unei perioade critice din jurul vârstei de 40 ani, calitatea somnului creşte simţitor pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, au concluzionat specialiştii.

În timp ce depresia sau problemele de sănătate au o legătură clară cu calitatea somnului, odată ce oamenii de ştiinţă şi-au ajustat rezultatele în funcţie de aceşti factori negativi, a reieşit, în cele din urmă, că somnul nu este afectat de procesul normal de îmbătrânire.

"Rezultatele ne obligă să regândim tot ce ştiam cu privire la somnul celor vârstnici, fie ei bărbaţi sau femei. Chiar dacă somnul bătrânilor este mai puţin odihnitor decât al tinerilor adulţi, vârstnicii îl percep din ce în ce mai bine pe măsură ce înaintează în vârstă", declară dr. Michael Grander.

Profesorul Derk-Jan Djik, director al Surrey Sleep Research Center, crede că studiul este unul deosebit de interesant:
"Trebuie să scăpăm de miturile cu privire la bătrâneţe, cu atât mai mult cu cât vârstinicii nu se plâng, în general, de calitatea somnului lor. Somnul este oricum afectat de opiniile subiective ale oamenilor. Dacă cineva este furios din cauză că şeful nu i-a mărit salariul, percepţia sa asupra calităţii propriului somn este foarte diferită comparativ cu percepţia unei persoane liniştite şi mulţumite de viaţa sa", declară acesta.

Sursa: BBCNews