Home » D:News » Dinozaurii care trăiau în copaci aveau pene sclipitoare

Dinozaurii care trăiau în copaci aveau pene sclipitoare

03.11.2012
Dinozaurii care trăiau în copaci aveau pene sclipitoare
Cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă mixtă de cercetători chinezi şi americani care au descoperit cea mai veche fosilă a unei pene de culoare negru-iridescent. Pana aparţinea unui mic dinozaur de dimensiunea unei ciori, care trăia în pădurile de acum 130 milioane ani.

Cercetătorii cred că penajul strălucitor avea funcţia unei cărţi de vizită la vedere, care prezenta date despre starea sănătăţii şi disponibilitatea pentru împerechere a acestui mic dinozaur carnivor.

Acest verdict a fost dat în urma analizării unei aripi fosilizate a unui dinozaur din genul Microraptor, descoperit în anul 2010 într-un sit paleontologic din nord-estul Chinei.

Cercetătorii au studiat în detaliu pigmentul melanic din vestigiile penelor fosilizate şi l-au comparat cu pigmentul similar prezent în penele unor specii de păsări actuale.
Astfel, au descoperit că micul dinozaur avea pene negre cu un frumos luciu albăstrui.

Microraptor a fost descris în anul 2003, dar a început să fie studiat în detaliu începând cu anul 2010.
„Avem aici un nou specimen fosil care prezintă primele dovezi ale prezenţei penajului iridiscent la unele specii de dinozauri”, declară Julia Clark, asistent universitar de paleontologie în cadrul Universităţii Texas din Austin, SUA, şi co-autor al studiului.

Se pare că micul dinozaur cu penaj strălucitor nu zbura precum păsările de astăzi, ci mai degrabă plana dintr-un copac într-altul. Analizele fosilelor aduc noi date asupra evoluţiei zborului, precum şi asupra modului de viaţă preponderent diurn al lui Microraptor, deoarece păsările de noapte din prezent nu au penaj irizat, dintr-un motiv foarte evident.

Sursa: AFP