Home » D:News » Ouăle unui misterios dinozaur cu pene au fost descoperite în Patagonia (VIDEO)

Ouăle unui misterios dinozaur cu pene au fost descoperite în Patagonia (VIDEO)

Ouăle unui misterios dinozaur cu pene au fost descoperite în Patagonia (VIDEO)
Publicat: 13.04.2012
O echipă de paleontologi din Suedia şi Argentina a făcut o descoperire care ar putea ajuta la înţelegerea modului în care păsările au evoluat din dinozauri.

Ei au găsit scheletul fosil al unui dinozaur care a trăit acum 70 de milioane de ani, înconjurat de ouăle pe care tocmai se pregătea să le depună. Descoperirea a fost făcută în Patagonia, iar oamenii de ştiinţă spun că cele două ouă găsite întregi se aflau în oviductele femelei, atunci când aceasta a pierit. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit numeroase fragmente de coji de ouă, ceea ce demonstrează că o parte din pui au eclozat.

Dinozaurul a primit numele de Bonapartenykus ultimus, în memoria lui Jose Bonaparte, cel care a descoperit primul alvarezsaurid (familia din care face parte şi acaestă nouă specie) în 1991, în Patagonia. Conform oamenilor de ştiinţă, misteriosul dinozaur pare să fi măsurat cel puţin 2,6 m lungime, fiind unul dintre cei mai mari membri ai familiei.

În general dinozaurii bipezi din familia Alvarezsauridae aveau dimensiuni mici (0,5-2,5 m) şi erau originari din Asia şi America. Aveau un craniu asemănător cu cel al păsărilor din ziua de azi, ciocuri cu dinţi mici şi membre anterioare scurte.

„De-a lungul timpului, membrele lor anterioare lor au început să crească, iar membrele posterioare s-au adaptat pentru viteze mai mari. Iniţial membrele anterioare serveau pentru capturarea prăzii, dar evoluţia a făcut ca ele să se transforme în aripi şi să fie acoperite cu pene. Chiar dacă mulţi dintre dinozauri au murit ca urmare a căderii unui meteorit, o parte din specii au supravieţuit, iar noi astăzi îi numim păsări”, a explicat paleontologul Fernando Novas.

Ouăle de dinozaur au fost găsite la mai puţin de 20 de centimetri de scheletul parţial al mamei. În ciuda faptului că scheletul nu a fost găsit în întregime, partea găsită avea încă oasele articulate, ceea ce atestă faptul că acesta nu a fost mutat dintr-un alt loc, după deces.

Sursa: Live Science

Credit foto: Fernando Novas

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase