Home » D:News » A fost descoperit secretul unei bătrâneţi senine

A fost descoperit secretul unei bătrâneţi senine

Publicat: 25.04.2012
A fost descoperit secretul unei bătrâneţi senine
Tehnicile de scanare a creierului au relevat detalii despre trăsăturile emoţionale care stau la baza unei bătrâneţi fericite, spun oamenii de ştiinţă.

Indiferent cât de dureroase sunt regretele, oamenii de ştiinţă susţin că acestea ne pot ajuta să luăm decizii mai bune în viitor. Totuşi, ultimele studii au scos la iveală faptul că, odată cu vârsta, este bine să renunţăm la regrete pentru a avea parte de o îmbătrânire liniştită.

Pentru a afla dacă acest fenomen ajută cu adevărat la îmbunătăţirea sănătăţii emoţionale, specialiştii au analizat imaginile obţinute prin scanarea creierelor a trei grupuri de oameni (unul format din tineri cu vâsta medie de 25 de ani, altul din adulţi deprimaţi şi un altul din adulţi clinic sănătoşi).

Voluntarii au jucat un joc video unde trebuiau să deschidă cutii. Deschiderea unora dintre cutii era recompensată cu premii în bani, iar deschiderea altora făcea ca jocul să se sfârşească fără ca participantul să primească vreun ban. După fiecare deschidere a unei cutii, participanţii aveau posibilitatea de a opri jocul sau de a continua. La sfârşitul fiecărei runde, toate cutiile se deschideau, permiţând subiecţilor să vadă ce ar fi putut să mai câştige.

Atunci când tinerii şi adulţii depresivi au descoperit că au pierdut şansa de a câştiga o sumă şi mai mare de bani, aceştia au riscat mai mult în runda următoare a jocului. Cu toate acestea, adulţii clinic sănătoşi nu şi-au schimbat cu adevărat comportamentul.

Observând că adulţii deprimaţi s-au comportat la fel ca cei tineri, cercetătorii susţin că, pentru bunăstarea noastră emoţională, procesul de adaptare la schimbare şi înlăturare a regretelor pare să fie esenţial.

În mod similar, observaţiile făcute cu ajutorul tehnicilor de imagistică au demonstrat că anumite zone ale creierului unui adult deprimat funcţionează la fel ca cele ale unui tânăr, pe când cele ale adulţilor sănătoşi au modele de funcţionare specifice, care indică faptul că aceştia au mai puţine regrete.

Cercetarea sugerează că adulţii sănătoşi ar putea recurge la strategii mentale pentru a evita regretul, gândindu-se că rezultatele jocului la care au participat ţin de noroc. La polul opus, adulţii deprimaţi tind să se învinovăţească pentru pierderi. În acest context, specialiştii spun că, pentru a ne menţine un nivel ridicat al sănătăţii emoţionale, am putea apela la aceste strategii mentale, încercând să eliminăm regretele legate de ceea ce ar fi putut fi.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase