Home » D:News » Experimentul „Jurassic Park în laborator”

Experimentul „Jurassic Park în laborator”

Publicat: 01.05.2012
Experimentul „Jurassic Park în laborator”
Oamenii de ştiinţă de la Georgia Tech University, SUA, încearcă să recreeze mersul evoluţiei în laborator: inspirându-se din filmul „Jurassic Park”, ei vor să vadă dacă, într-adevăr, „viaţa va găsi o cale” de a repeta secvenţa de mutaţii şi selecţii care a dus la apariţia formelor de viaţă de azi.

Experimentul este făcut pe bacterii din specia Escherichia coli (E. coli), foarte răspândită în mediu şi care trăieşte inclusiv în intestinul uman.

Cercetătorii au sintetizat o genă numită EF-Tu în forma sa ancestrală, aşa cum era acum 500 de milioane de ani, şi au inserat-o în celulele de E. coli în locul genei EF-Tu moderne, care are o structură diferită de cea străveche, în urma evoluţiei îndelungate.

Ei vor să vadă evoluţia în acţiune şi să afle dacă gena va urma aceeaşi cale evolutivă pentru a ajunge la forma ei modernă, sau dacă va urma o „rută” diferită.

Ei se referă la experimentul lor ca la „un Jurassic Park bacterian”; metafora face referire la celebrul film din 1993 realizat de Steven Spielberg, în care apare aceeaşi idee de a implanta gene străvechi în celulele unor forme de viaţă moderne, pentru a recrea trecutul.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase