Home » D:News » Femeile sunt mai geloase pe rivalele lor de la locul de muncă, comparativ cu bărbaţii

Femeile sunt mai geloase pe rivalele lor de la locul de muncă, comparativ cu bărbaţii

Femeile sunt mai geloase pe rivalele lor de la locul de muncă, comparativ cu bărbaţii
Publicat: 05.05.2012
La locul de muncă, femeile sunt afectate de gelozie şi invidie atunci când vine vorba de colegele lor mai atrăgătoare, în timp ce bărbaţii rămân nepăsători când vine vorba de acest gen de rivalitate, susţine un nou studiu.

Totuşi, studiul a subliniat faptul că atât femeile,cât şi bărbaţii s-au dovedit a fi la fel de invidioşi pe competenţele sociale ale rivalilor.

Utilizând chestionare completate de 200 de angajaţi, oamenii de ştiinţă au analizat rivalitatea intrasexuală. Dintre aceştia, 114 au fost aleşi pentru a continua studiul. Dintre aceştia, 26% lucrau în administraţie, 21% în sectorul serviciilor, 30% în educaţie, iar restul în sistemul de sănătate şi alte domenii. Grupul era alcătuit dintr-un număr egal de bărbaţi şi femei, cu vârsta medie de 36 de ani. Toţi participanţii au lucrat timp de 11 ani în acelaşi mediu.

În urma studiului s-a constat că, în general, concurenţa sexuală generează un grad mai înalt de gelozie şi invidie în rândul femeilor, însă rivalitatea bazată pe competenţele sociale a generat acelaşi efect în cazul tuturor participanţilor.

„Rezultatele arată importanţa competenţelor sociale în mediul de lucru. Femeile cu un grad ridicat de competitivitate sunt mai geloase dacă rivala este mai atrăgătoare şi mai invidioase dacă adversarul este mai puternic,” a declarat profesorul Rosario Zurriaga, de la Universitatea din Valencia.

Specialiştii au definit gelozia ca pe o ameninţare sau pierdere a succesului provocată de acţiunile rivalului. Invidia, spun cercetătorii, este răspunsul la acţiunile altei persoane care are competenţe şi calităţi dorite de rivali.

Profesorul Zurriaga este de părere că pentru a preveni emoţiile negative de acest gen, oamenii ar trebui să îşi modifice modul de percepere a ameninţărilor şi cel de raportare la alţii.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase