Home » D:News » Ne va „lovi” El Niño anul acesta?

Ne va „lovi” El Niño anul acesta?

Publicat: 09.06.2012
Ne va „lovi” El Niño anul acesta?
National Weather Service din SUA a anunţat că, la ora actuală, există 50% şanse ca fenomenul El Niño să apară şi în decursul acestui an. Mai precis, specialiştii sustin că El Niño s-ar putea manifesta în cea de-a doua jumătate a anului 2012.

Când condiţiile pentru formarea fenomenului El Niño sunt propice, temperatura apelor tropicale ale Pacificului este mai ridicată decât în mod obişnuit, ceea ce influenţează puternic valorile climatice de pe întreaga noastră planetă.

Estimările specialiştilor iau în calcul sfârşitul ciclului La Niña, fenomen opus lui El Niño, caracterizat prin ape de suprafaţă mai reci decât media normală. Fenomenul La Niña a avut un rol substanţial în apariţia iernilor extreme din sezonul 2010-2011, precum şi în creşterea intensităţii tornadelor de anul trecut din Statele Unite.

Condiţiile relativ neutre ale ENSO (adică ciclul climatic El Niño-La Niña, în limbajul specialiştilor) au fost observate încă din luna mai, anul curent, iar experţii din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration se aşteaptă ca acestea să dureze şi pe timpul verii calendaristice în curs. Din septembrie însă, situaţia se va schimba, iar El Niño va accelera procesul de încălzire.

Daca fenomenul se va definitiva în acest an, nordul Statelor Unite va avea parte de o iarnă mai caldă şi mai lipsită de precipitaţii decât de obicei, iar sud-vestul şi sud-estul SUA vor fi avea parte de ploi mai zdravene decât de obicei.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase