Home » D:News » O nouă descoperire indică data în care calendarul Maya ajunge la final!

O nouă descoperire indică data în care calendarul Maya ajunge la final!

Autor: Marius Comper 06.29.2012
O nouă descoperire indică data în care calendarul Maya ajunge la final!
Până de curând, un singur document maiaş anunţa solstiţiul de iarnă din acest an (adică 21 decembrie 2012) ca fiind data în care se încheie calendarul maiaş. Acum, cercetătorii au descoperit un nou text Maya ce confirmă această dată ca fiind ultima din calendarul maiaş. Specialiştii susţin că hieroglifele găsite în cadrul săpăturilor arheologice din Guatemala reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri ale ultimelor decenii.

Cercetătorii spun, însă, că maiaşii nu considerau că această dată reprezintă sfârşitul lumii, aşa cum cred astăzi unele persoane. „Acest text vorbeşte mai degrabă despre situaţia politică de la acea vreme, nu este o profeţie. Noile dovezi descoperite sugerează că data 13 bak’tun era, într-adevăr, un moment important ce urma să fie sărbătorit de către maiaşi. Totuşi, aceştia nu fac niciun fel de profeţie apocaliptică referitoare la această dată”, a declarat Marcello Canuto, directorul Tulane University Middle America Research Institute şi unul din coordonatorii săpăturilor arheologice efectuate în situl La Corona din Guatemala.

Credincioşii New Age consideră că data de 21 decembrie 2012 are o însemnate importantă, mulţi considerând că urmează să aibă loc un eveniment spiritual global sau chiar unul apocaliptic. Până acum exista o singură dovadă arheologică ce menţiona această dată, monumentul descoperit în Tortuguero, Mexic, ce data din 669 e.n.

Acum, data este confirmată de descoperirea unui bloc marcat cu hieroglife în cadrul ruinelor maiaşe din La Corono, Guatemala. Inscripţiile descoperite fac referire la cel mai important conducător maiaş de la acea vreme, Yuknoom Yich’aak K’ahk’. Regele, cunoscut şi sub numele de Laba Jaguarului, încerca să-şi întărească loialitatea supuşilor după ce pierduse o bătălie importantă. În acest scop, regele şi-a arogat numele de „conducătorul celor 13 k’atun” – k’atun fiind o unitate de timp a calendarului maiaş, un k’atun fiind egal cu 7.200 de zile (aproape 20 de ani). Regele era liderul maiaşilor cu ocazia încheierii celui de-al 13-lea k’atun, în 692 e.n. De aceea, pentru a privi spre viitor, regele a făcut aluzie la un alt ciclu de timp important – bak’tun. Un bak’tun reprezintă 144.000 de zile, iar finalul celui de-al 13-lea bak’tun va avea loc pe 21 decembrie 2012.

„Ce ne arată acest text este că atunci când maiaşii atingeau momente de criză, calendarul era folosit pentru a promova continuitatea şi stabilitatea, nu pentru a prezice apocalipsa”, susţine Canuto. „La data acestei inscripţii regiunea Maya era cuprinsă de turbulenţe politice, astfel că regele a fost nevoit să facă aluzii la un ciclu al timpului mult mai important, iar acest ciclu se întâmplă să se încheie în 2012”, a explicat David Stuart, unul dintre primii arheologi care au explorat acest sit.

Situl în care a fost descoperită inscripţia, La Corona, a început să fie studiat de arheologii moderni abia în ultimii 15 ani. Descoperirea făcută de specialişti este considerată extrem de importantă, anunţul acesteia fiind făcut în Palatul Naţional din Guatemala.

Surse: LiveScience, Tulane University