Home » D:News » Ce-ar fi dacă am putea slăbi cu ajutorul unui vaccin?

Ce-ar fi dacă am putea slăbi cu ajutorul unui vaccin?

Ce-ar fi dacă am putea slăbi cu ajutorul unui vaccin?
Publicat: 09.07.2012
Într-un studiu realizat, deocamdată, pe şoareci, specialiştii companiei Braasch Biotech au testat eficienţa vaccinării cu două substanţe numite somatostatine, care au avut ca efect scăderea în greutate a animalelor de experienţă obeze.

Cercetătorii au testat două astfel de substanţe, JH17 şi JH18, două somatostatine modificate.

Somatostatina naturală este un hormon care, în organism, inhibă acţiunea hormonului de creştere (GH) şi a factorului de creştere insulinic (IGF-1), compuşi ce au ca efect intensificarea metabolismului şi scăderea în greutate.

Vaccinarea cu somatostatinele modificate determină organismul să producă anticorpi împotriva somatostatinei naturale, neutralizîndu-i astfel efectele, fără a interfera cu GH şi IGF-1.
Oamenii de ştiinţă au testat vaccinurile pe două grupuri de şoareci deveniţi obezi în urma hrănirii cu o dietă foarte bogată în grăsimi, timp de 8 săptămîni înainte de începerea studiului şi pe parcursul celor 6 săptămâni de testare.

Testele au durat 6 săptămâni, iar vaccinurile au fost administrate de două ori: o dată la începutul studiului şi încă o dată în cea de-a 22-a zi a perioadei de testare.
Unul dintre grupurile de şoareci a primit injecţii cu somatostatinele modificate, iar grupul de control – injecţii cu soluţii saline.

La 4 zile după prima vaccinare, şoarecii trataţi cu somatostatine modificate au prezentat o scădere în greutate de 10%; efectul nu a fost prezent şi la grupul de control.

La sfârşitul perioadei de testare, rezultatele au arătat că ambele vaccinuri au determinat formarea de anticorpi împotriva somatostatinei şi o scădere semnificativă în greutate, cu 10%, fără a afecta nivelurile de hormon de creştere şi factor de creştere din organism.

Deşi mai sunt necesare numeroase studii pentru a descoperi implicaţiile pe termen lung ale injecatării cu aceste substanţe, oamenii de ştiinţă consideră că rezultatele pun bazele unei noi abordări, deschizând posibilitatea de a combate, în viitor, obezitatea cu ajutorul unor vaccinuri, în locul tratamentelor îndelungate cu medicamente sau al operaţiilor chirugicale.

Sursa: EurekAlert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase