Home » D:News » Depresia şi oboseala cronică pot avea o cauză neaşteptată

Depresia şi oboseala cronică pot avea o cauză neaşteptată

Depresia şi oboseala cronică pot avea o cauză neaşteptată
Publicat: 07.08.2012
Mai multe studii recente arată că o deteriorare a sănătăţii şi o scădere marcată a calităţii vieţii la vârsta adultă se pot datora unor lovituri la cap suferite în copilărie.
Simptome ca starea permanentă de oboseală, lipsa de energie; episoade de depresie (mergând până la sinucidere), infertilitate, libido redus, impotenţă în cazul bărbaţilor, pot avea la origine lezarea glandei hipofize (pituitare) ca urmare a unui traumatism la cap, adesea suferit cu mulţi ani în urmă.

Glanda hipofiză (pituitară) este un mic organ endocrin situat într-o cavitate a osului sfenoid, numită şaua turcească, aflată în interiorul cutiei craniene. Glanda este legată de hipotalamus şi, în ciuda dimensiunilor ei mici (are mărimea unui bob de mazăre, cântărind doar 0,5 g) joacă un rol esenţial în organismul uman, controlând secreţia celorlalte glande endocrine prin hormonii pe care îi produce.

Vătămarea glandei pituitare afectează întreg echilibrul endocrin al organismului, ducând la apariţia unui complex de simptome pe baza căruia specialiştii pot diagnostica aşa-numitul hipopituitarism post-traumatic (PTHP).

Din păcate, tot specialiştii avertizează că acest sindrom este destul de rar diagnosticat şi, probabil, multe persoane trăiesc ani de zile luptându-se cu problemele generate de PTHP, fără a cunoaşte cauza lor adevărată. Situaţia e cu atât mai tristă cu cât problemele sunt tratabile, pacienţii putând primi tratament hormonal de substituţie care, în cele mai multe cazuri, le ameliorează rapid starea de sănătate.

PTHP poate fi produs de leziuni ale glandei pituitare (uneori grave, mergând pâna la întreruperea conexiunii cu hipotalamusul) survenite ca urmare a unor lovituri la cap, în cursul unor meciuri sportive, al unor atacuri violente sau al unor căzături. În cazul unor asemenea traumatisme craniene, umflarea creierului poate comprima vasele de sânge care alimentează glanda hipofiză, ducând la vătămarea permanentă a acesteia.

Totuşi, uneori pot trece ani de zile între evenimentul traumatic şi momentul când persoana repspectivă începe să prezinte simptome îngrijorătoare, ceea ce îngreunează diagnosticul, deoarece e dificil de făcut legătura între problemele endocrine ale unui adult şi o cădere din pom în copilărie.

De aceea, medicii recomandă efectuarea unor teste specializate în cazul oricăror traumatisme craniene medii sau grave, pentru evaluarea funcţiei pituitare.

În 2009, armata Marii Britanii a introdus practica testării pentru PTHP a militarilor care au suferit traumatisme la cap, iar Asociaţia Fotbalistică preconizează modificarea setului de teste obligatorii în cazul loviturilor la cap suferite de sportivi, pentru a include şi investigaţii privind funcţia hipofizei.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase