Home » D:News » De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?

De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?

Autor: Mihaela Stanescu 08.20.2012
De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?
Aromele anumitor alimente au capacitatea de a ne face să ne simţim mai bine-dispuşi, efect datorat, în parte, asemănării unor compuşi din aceste alimente cu acidul valproic, un medicament psihoregulator larg utilizat în tratamentul unor tulburări psihice caracterizate prin schimbări bruşte ale dispoziţiei, spun specialiştii.

Despre ciocolată, unele ceaiuri şi o varietate de mâncăruri aşa-zise „reconfortante” se ştie că au capacitatea de a ne înviora dispoziţia şi a ne face să ne simţim mai bine.

Asemenea „puteri” au şi alte alimente, efectele datorându-se compuşilor care le dau aroma, după cum au arătat specialiştii prezenţi la cea de-a 244 conferinţă naţională a American Chemical Society, cea mai mare asociaţie ştiinţifică din lume.

În cadrul evenimentului a fost prezentat un studiu asupra a peste 1.700 de substanţe care conferă aromele specifice diferitelor alimente, consumate în mod obişnuit în societatea occidentală.

Se cunoştea faptul că anumite molecule din ciocolată, diverse fructe de pădure şi alimente care conţin acizi graşi omega-3 au efecte pozitive asupra stării de spirit.

Noul studiu arată că unele substanţe, dintre cele care conferă aroma specifică mâncărurilor, au o structură similară cu cea a acidului valproic, a explicat Karina Martinez-Mayorga, care a condus studiul realizat în timp ce lucra la Institutul de Cercetări Moleculare Torrey Pines, SUA.

Acidul valproic este comercializat, sub diferite nume, ca medicament pentru tratarea unor afecţiuni psihice precum tulburarea bipolară (psihoza maniaco-depresivă), stabilizând starea de spirit a pacienţilor.

Bazându-se pe aceste efecte modulatoare ale compuşilor din alimente, echipa condusă de Karina Martinez-Mayorga se concentrează acum pe identificarea acelor compuşi care atenuează schimbările de dispoziţie, ajută la menţinerea sănătăţii cognitive, îmbunătăţesc starea de atenţie şi întârzie pierderea memoriei.

Studiile implică utilizarea chemoinformaticii – aplicarea metodelor informaticii pentru rezolvarea unor probleme din domeniul chimiei – pentru a trece în revistă structura chimică a peste 1.700 de substanţe implicate în aroma alimentelor, în căutarea unor similarităţi de structură cu medicamentele antidepresive. În viitor, echipa îşi propune să testeze experimental asocierea dintre aromă şi efectul asupra dispoziţiei.

Rezultatele ar putea duce la elaborarea unor recomandări privind alimentaţia şi la dezvoltarea unor suplimente nutritive cu efect benefice asupra dispoziţiei.

Cercetătoarea a subliniat că o anumită alimentaţie nu poate înlocui tratamentul medical cu antidepresive, în cazul unor tulburări accentuate, dar că, pentru persoanele care nu au nevoie de tratament medical, un stil de viaţă sănătos plus consumul unor alimente specifice poate îmbunătăţi semnificativ dispoziţia.

Sursa: Eurekalert!

Cele mai noi articole
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat când unul dintre iubiţii ei, spion, i-a încredinţat nişte documente secrete
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat când unul dintre iubiţii ei, spion, i-a ...
Vladimir Putin a avertizat, la Davos, asupra instabilităţii internaţionale şi efectelor pandemiei
Vladimir Putin a avertizat, la Davos, asupra instabilităţii internaţionale şi efectelor pandemiei
De când vor putea fi vaccinați românii cu serul Moderna
De când vor putea fi vaccinați românii cu serul Moderna
Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi
Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi
Tezaur de monede din secolul XVI, descoperit la marginea unui sat din Sălaj
Tezaur de monede din secolul XVI, descoperit la marginea unui sat din Sălaj
Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu
Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu
28.000 de rațe de cauciuc au fost luate de curenții oceanici
28.000 de rațe de cauciuc au fost luate de curenții oceanici
SARS-CoV-2 reacționează la anticorpii virusului din epidemia de SARS din 2003
SARS-CoV-2 reacționează la anticorpii virusului din epidemia de SARS din 2003
Fluxul stelar Theia 456 din Calea Lactee a fost examinat de cercetători. Cele 500 de stele din grup s-au format în același timp
Fluxul stelar Theia 456 din Calea Lactee a fost examinat de cercetători. Cele 500 de stele din grup s-au format în același ...
Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin
Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin
Studiu îngrijorător: Jumătate dintre români nu cred că banii pot răspândi noul coronavirus
Studiu îngrijorător: Jumătate dintre români nu cred că banii pot răspândi noul coronavirus
Avertisment legat de noile tulpini ale COVID. Fauci recomandă purtarea a două măști
Avertisment legat de noile tulpini ale COVID. Fauci recomandă purtarea a două măști
Teatrul Nottara reia de astăzi spectacolele cu public
Teatrul Nottara reia de astăzi spectacolele cu public
Doctor de la INSP: Secvențierea, un proces laborios și costisitor
Doctor de la INSP: Secvențierea, un proces laborios și costisitor
Avertismentul ANSVA privind folosirea produselor medicinale cu ivermectină
Avertismentul ANSVA privind folosirea produselor medicinale cu ivermectină
Expoziție dedicată Mareșalului Constantin Prezan, erou al Primului Război Mondial
Expoziție dedicată Mareșalului Constantin Prezan, erou al Primului Război Mondial
Iernile tot mai blânde din România îi fac pe pelicani să rămână în Delta Dunării
Iernile tot mai blânde din România îi fac pe pelicani să rămână în Delta Dunării
Un pui de somn după-amiaza te face mai agil mintal
Un pui de somn după-amiaza te face mai agil mintal