Înapoi la articol
Poza 1 / 3

Friptura şi evoluţia: oare gătitul ne-a făcut oameni?

În mijlocul unor dezbateri pasionate despre beneficiile dietei crudivore, cu varianta sa radicală, regimul „raw vegan” - consumul exclusiv de alimente crude de origine vegetală -, dezbateri care încing spiritele deopotrivă în rândul oamenilor de ştiinţă şi ale publicului larg, se ridică un mic număr de voci care susţin că, fără gătit, n-am fi ajuns niciodată ceea ce suntem: omul modern, inteligent, creator, cu un creier capabil de procese cognitive complexe, şi-a făcut apariţia pe lume ca urmare a faptului că strămoşii săi au învăţat să gătească. Aşa se explică distanţa dintre noi şi alte specii de primate, faptul că, deşi atât de înrudiţi genetic cu unele dintre ele, suntem totuşi atât de deosebiţi de ele. Acesta este unul dintre marile secrete ale evoluţiei noastre fără seamăn: mâncarea gătită.