Home » Istorie » 59 de ani de la închiderea închisorii Alcatraz, cea mai sigură din lume. „Stânca” unde a fost reţinut faimosul Al Capone a ajuns atracţie turistică

59 de ani de la închiderea închisorii Alcatraz, cea mai sigură din lume. „Stânca” unde a fost reţinut faimosul Al Capone a ajuns atracţie turistică

Publicat: 21.03.2023
Cândva era considerată cea mai sigură şi mai dură închisoare americană, locul în care erau închişi cei mai de temut infractori, printre care şi Al Capone.

Acum, Alcatraz atrage anual peste un milion de turişti, care vin să viziteze această insulă izolată din Golful San Francisco.

Pe 21 martie se împlinesc 58 de ani de la data în care autorităţile americane au hotărât închiderea închisoarii Alcatraz. Costurile de operare ale „Stâncii” erau mult mai ridicate decât cele ale închisorilor obişnuite, respectiv de 10 dolari de deţinut pe zi în comparaţie cu doar 3 dolari de deţinut pe zi la alte penitenciare.

În plus, apa de mare erodase grav numeroase dintre clădirile de pe insulă, iar cetăţenii militau din ce în ce mai des pentru închiderea închisorii din cauza efectelor negative pe care le aveau asupra mediului deversările făcute în golf din canalizarea penitenciarului cu aproape 250 de deţinuţi.

În cei 29 de ani de operare ai penitenciarului Alcatraz, pretindeau oficialii instituţiei, niciun prizonier nu a evadat cu succes. 36 de condamnaţi au fost implicaţi în 14 tentative de evadare, doi bărbaţi încercând să fugă chiar de două ori. Dintre aceştia, 23 au fost prinşi, şase împuşcaţi mortal în timpul evadării, în timp ce trei s-au pierdut înotând pe mare şi nu au mai fost găsiţi niciodată, FBI-ul bănuind că sunt morţi.

 

 

Totuşi, la 11 iunie 1962, Frank Morris, John Anglin şi Clarence Anglin au dus la îndeplinire cu succes una dintre cele mai elaborate şi complexe evadari întreprinse vreodată. Morris şi fraţii Anglin s-au căţărat în culoarele de aerisire printr-un şemineu şi au reuşit să ajungă pe acoperişul clădirii.

Trio-ul a coborât apoi pe exteriorul acesteia, şi-a croit drum până la bărcile din cauciuc andocate în apropiere şi a început să vâslească. În dimineaţa următoare, poliţia i-a căutat fără succes.

Citiţi despre alte evadări spectaculoase AICI

Pe insula Alcatraz a fost construit iniţial un far, apoi o fortăreaţă, care a fost transformată în 1868 în închisoare militară. Între anii 1933-1963, aici a funcţionat un penitenciar, iar din noiembrie 1972 complexul a fost transformat în obiectiv turistic.

Descoperă vă prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 21 martie.

1685    – S-a născut, la Eisenach, compozitorul Johann Sebastian Bach (m. 28 iul. 1750).

1804    – A intrat în vigoare codul civil francez – “Codul lui Napoleon” – care, alături de codul comercial (1808) şi de cel penal (1810), a reprezentat baza juridică a noilor relaţii social-economice.

1806    – S-a născut Benito Suarez, revoluţionar, erou naţional al Mexicului (m.1872)

1839    – S-a născut Modest Petrovici Musorgski, compozitor rus devenit cunoscut prin operele sale muzicale pentru pian. Este considerat unul dintre marii compozitori ruşi din secolul al XIX-lea (m. 28 mar. 1881).

1886    – S-a născut poetul George Topârceanu, membru al Academiei Române. Este autorul volumelor „Balade vesele şi triste” – 1916, „Parodii originale” – 1916, „Scrisori fără adresă” – 1930 (m. 7 mai 1937)

1935    – Persia adoptă noul nume: Iran

1939    – Ultimatum adresat Poloniei prin care Germania nazistă cerea Gdansk (Danzig) şi deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală

1943    – Un atentat asupra lui Hitler eşuează

1944    – C.I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu au adresat mareşalului Ion Antonescu o scrisoare în care i-au cerut să convină cu Germania în privinţa ieşirii României din război.

1945    –  A luat fiinţă Universitatea Muncitorească a P.C.R., ulterior Academia de învăţământ social-politic “Ştefan Gheorghiu”.

1960    – S-a născut pilotul de Formula 1, Ayrton Senna, care a încetat din viaţă la 1 mai 1994, în timpul cursei Marelui Premiu de la San Marino.

1990    – România şi-a depus cererea oficială de aderare la Consiliul Europei.

2001    – Comisia SRI a început verificarea informaţiilor referitoare la colaborarea lui Radu Timofte cu KGB.

2002    – Guvernul a decis comasarea Regiei Autonome Locato cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

2002    – Au fost deschise, la Bruxelles, negocierile de aderare a României pentru capitolele libera circulaţie a mărfurilor, libera circulaţie a persoanelor, energie, politică regională şi protecţia mediului.

2003    – Războiul din Irak – Administraţia americană a anunţat blocarea unor surse de venituri irakiene în valoare totală de 1,74 miliarde de dolari în Statele Unite şi a făcut apel la comunitatea internaţională să întrerupă orice sursă de finanţare a guvernului irakian.

Sursă: Mediafax

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase