Home » Istorie » În urmă cu 196 de ani se vindea primul pachet de chibrituri

În urmă cu 196 de ani se vindea primul pachet de chibrituri

Publicat: 07.04.2023
Pe 7 aprilie 1827, John Walker, un chimist englez, a vândut primul pachet de chibrituri ”moderne”, care se aprindeau pe bază de fricţiune, invenţie pe care o dezvoltase cu un an înainte.

Chimistul John Walker (29 mai 1781 – 1 mai 1859) s-a arătat foarte interesat să găsească o metodă prin care să obţină foc mai uşor.

 

 

La vremea aceea existau mai multe amestecuri de substanţe care se aprindeau în urma unei explozii bruşte, însă nu se găsise încă o metodă de a transmite flacăra către un material care arde încet, cum este lemnul.

Într-o zi, în timp ce prepara acele amestecuri chimice, un chibrit care fusese umezit în acele substanţe a luat foc, după ce s-a frecat accidental de vatră. Walker a intuit imediat că descoperise ceva viabil şi a început să facă chibrituri care se aprindeau cu ajutorul fricţiunii.

Costul primului pachet de 50 de chibrituri a fost de un şiling. Acestea se numeau Congreves.

Walker a refuzat să patenteze invenţia, oricine fiind liber să le producă. Vânzările i-au permis să se pensioneze câţiva ani mai târziu.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 7 aprilie:

1348 – Este fondată, de către de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg, Universitatea Carolină din Praga.

1749 – Domnitorul Constantin Mavrocordat a hotărât abolirea iobăgiei în Moldova.

1795 – A apărut “Aritmetica”, prima carte românească de matematică.

1795 – Franţa adoptă metrul ca unitate de măsură.

1931 – S-a născut actorul Amza Pellea (m. 12 decembrie 1983).

1940 – La Bucureşti, a avut loc deschiderea oficială a “Institutului Cultural German”.

1993 – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) a devenit cel de-al 18-lea membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

1998 – Javier Solana, secretarul general al NATO, a inaugurat la Bruxelles, un nou sediu, care urma să adăpostească reprezentanţele celor 21 de ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, dintre care face parte şi România.

1998 – Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei.

2003 – Trupele americane ocupă Bagdadul. Regimul lui Saddam Hussein se prăbuşeşte două zile mai târziu.

2005 – Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a depus jurământul în calitate de şef al statului (n. 25 mai 1941); a fost preşedintele Moldovei până pe 11 septembrie 2009.

2009 – Mii de persoane protestează la Chişinău pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, în urma căruia Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obşinut 49,96% din voturi.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase