Home » Istorie » Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii faţă de Regatul Unit

Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii faţă de Regatul Unit

Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii faţă de Regatul Unit
Publicat: 01.05.2021
În 1 mai 1707, Anglia s-a unit cu Scoţia sub numele de Marea Britanie.

Regatul Unit este numit, în mod obişnuit, în româneşte, Marea Britanie, însă acest fapt constituie o eroare majoră întrucât Marea Britanie desemnează doar Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor. Regatul Unit nu trebuie însă confundat cu Regatul Marii Britanii (dinainte de 1801; format prin unificarea coroanelor Angliei şi Scoţiei), nici cu Anglia – una din ţările constituente, statul britanic modern fiind rezultatul unirii dintre monarhiile Marii Britanii şi Irlandei.

 

 

Regatul Unit de acum s-a construit în jurul regatelor independente ale Angliei şi Scoţiei, ambele existente încă din secolul al X-lea. Ţara Galilor face parte din Regatul englez începând cu 1535. Prin Legea Uniunii din 1707, Anglia şi Scoţia se unesc de drept sub un singur monarh, formând Regatul Marii Britanii; cele două regate fuseseră conduse de acelaşi monarh încă din 1603.

După aproape un secol, în 1800, parlamentul a votat aşa-numita Legea Uniunii, prin care numele ţării se schimba din nou, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei. Se consfinţea astfel trecerea Irlandei sub controlul englez, proces care s-a desfăşurat treptat între secolele al XII-lea şi al XVII-lea. Cu toate acestea, disensiunile interne privind felul cum este guvernată Irlanda au dus la proclamarea independenţei Irlandei în 1922, care păstra un statut de dominion. Partea de nord (Irlanda de Nord) a rămas în componenţa Regatului Unit, aceasta determinând modificarea denumirii statului în forma lui actuală, de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei:

1786 – Are loc la Viena premiera operei „Nunta lui Figaro” de W.A.Mozart.

1859 – S-a născut lingvistul şi filologul Al. Philippide, membru al Academiei Române (m. 12 august 1933)

1862 – S-a născut scriitorul Eugene Marcel Prevost („Manon Lescaut”). (m. 8 aprilie 1941)

1896 – S-a născut Mihai Ralea, eseist român, membru al Academiei Române (m. 17 august 1964)

1899 – A murit filosoful german Ludwig Büchner, („Forţă şi materie”) (n. 29 martie 1824)

1923 – S-a născut Ion Popescu-Gopo, regizor, scenarist, desenator şi caricaturist (m. 29 noiembrie 1989)

1927 – Inaugurarea, la Bucureşti, a primei centrale automate de telefon

1931 – Se inaugurează, la New York, Empire State Building, cea mai înaltă clădire din acea vreme.

1949 – A murit pictorul Gheorghe Petraşcu (n. 20 noiembrie 1872)

1991 – A intrat în vigoare Acordul comercial şi de cooperare economică dintre România şi Comunitatea Europeană.

1993 – A intrat în vigoare Acordul interimar care a permis derularea cooperării economice a României cu Comunitatea Europeană, înainte de ratificarea Acordului de asociere a României al UE.

1994 – A murit, în timpul cursei Marelui Premiu de la San Marino – Imola, pilotul brazilian de Formula 1 Ayrton Senna (n. 21 martie 1960).

1998 – Senatul Statelor Unite ale Americii a ratificat extinderea către Estul Europei a Alianţei Nord-Atlantice, prin includerea Poloniei, Ungariei şi Cehiei.

2004 – Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria aderă la Uniunea Europeană.

2006 – A încetat din viaţă Ion Gavrilă Ogoranu, luptător anticomunist în organizaţii de partizani din munţi. A stat ascuns în munţi 21 de ani, din 1948 până în 1979, când a fost arestat de Securitate. (n. 1 ianuarie 1923).

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase