Home » Istorie » Au trecut nouă ani de la cea mai mare tragedie minieră din Turcia

Au trecut nouă ani de la cea mai mare tragedie minieră din Turcia

Au trecut nouă ani de la cea mai mare tragedie minieră din Turcia
Publicat: 13.05.2023
În urmă cu nouă ani, în Turcia avea loc o explozie într-o mină din sud-vestul statului. 301 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Accidentul, provocat de o explozie care a fost urmată de un incendiu, s-a produs la mina de cărbune din Soma, oraş situat la 100 de kilometri de Izmir, în vestul Turciei.

 

 

 

Potrivit ministrului Energiei, 363 de mineri au fost salvaţi din mina de cărbune în urma exploziei.

Mii de persoane au protestat la Istanbul şi Ankara, în urma accidentului. „Nu este un accident, este un masacru”, scria pe o pancartă desfăşurată de un membru de sindicat, cerând demisia Guvernului turc.
În urma dramei, Turcia a organizat trei zile de doliu naţional. Programele de televiziune au fost întrerupte şi numeroase ceremonii anulate.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 13 mai:

1717 – S-a născut împărăteasa Maria-Tereza a Austriei (d. 1780).

1806 – A murit Samuil Micu, cărturar iluminist, filolog şi traducător, reprezentant al Şcolii Ardelene (n. septembrie 1745).

1846 – Începe războiul între Statele Unite şi Mexic.

1882 – S-a născut pictorul francez Georges Braque, întemeietorul cubismului, alături de Pablo Picasso (d. 31 august 1963).

1931 – S–a născut Dan Grigorescu, eseist pe teme de literatură universală şi comparată, critic de artă, traducător, membru al Academiei Române („Constelaţia gemenilor”; „Shelley”; „Marile canioane”) (d. 15 aprilie 2008).

1937 – România şi Iugoslavia au încheiat, la Bucureşti, un Tratat de stabilire, comerţ şi navigaţie.

1938 – S-a născut tenorul Ludovic Spiess, fost ministru al Culturii în guvernul Teodor Stolojan, director al Operei Române între 2001 şi 2005 (d. 29 ianuarie 2006).

1955 – S-a născut actorul român Dinu Manolache („Fata Morgana”, „Desene pe asfalt”, „Cine mă strigă?”) (d. 3 septembrie 1998).

1981 – Turcul Mehmet Ali Agca a încearcat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în Piaţa Sfântului Petru de la Vatican.

2002 – Preşedintele Fidel Castro i-a oferit fostului preşedinte american, Jimmy Carter, „acces liber şi total” în centrele de cercetare biotehnologică din insulă, după acuzaţiile lansate de Statele Unite la adresa Cubei privind proliferarea armelor biologice şi furnizarea unor echipamente biotehnologice în statele considerate de Washington ”în afara legii”.

2005 – A avut loc masacrul de la Andijan, Uzbekistan.

2007 – A început construcţia podului Calafat-Vidin, ce leagă România de Bulgaria.

2008 – A murit actorul Colea Răutu: „Moara cu noroc”, „Răscoala”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Mihai Viteazul”, „Cel mai iubit dintre pământeni” (n. 28 noiembrie 1912).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase