Home » Istorie » Moartea împăratului care ar fi incendiat oraşul celor şapte coline

Moartea împăratului care ar fi incendiat oraşul celor şapte coline

Publicat: 09.06.2023
Pe 9 iunie 68, împăratul roman Nero se sinucide, ultimele sale cuvinte ar fi fost un citat din Iliada lui Homer, ”Ce artist piere!”.

Moartea sa a marcat sfârşitul dinastiei Iulio-Claudiană şi începutul unui război civil cunoscut drept ”Anul celor patru împăraţi”

Nero, Antichristul

Nero s-a născut la nouă luni după moartea împăratului Tiberius, la 15 decembrie 37.

Văzându-l, tatăl său, Gnaeus Domitius Ahenobarbus ar fi exclamat în faţa celor care îl felicitau ”din mine şi din Agrippina nu se poate naşte decât ceva detestabil şi funest pentru stat”.

Parcă pentru a-i întări spusele, astrologii anunţau atunci lucruri înfricoşătoare. Legendele mai spun că imediat după naştere, un şarpe uriaş ar fi apărut de nicăieri pentru a-i păzi patul, şarte a cărui piele a fost descoperită pe perna micului Nero şi pe care acesta ar fi purtat-o într-o brăţară, în chip de talisman.

Citiţi mai multe despre domnia lui Nero AICI

Miturile false despre romani şi Roma Antică

Descoperă îţi prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 8 iunie:

1781 – S-a născut inginerul George Stephenson care a construit prima cale ferată publică ce utiliza locomotive cu abur. (d. august 1848).

1912 – A încetat din viaţă, la Berlin, scriitorul Ion Luca Caragiale. A înfiinţat revista umoristică Moftul român, în 1889. (n. 1 februarie 1852).

1919 – Au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de legaţie între România şi Polonia. 1923 – România a semnat un Protocol de adeziune la Convenţia şi Statutul asupra regimului căilor navigabile de interes naţional, semnate la Barcelona, la data de 20 aprilie 1920, cu rezerva ca principiile Convenţiei să nu contravină statutul internaţional al Dunării, elaborat pe baza art. 349 al Tratatului de la Versailles din 28 iunie 1919.

1934 – România şi U.R.S.S au reluat relaţiile diplomatice, întrerupte unilateral de către Rusia la 31 decembrie 1917.

1949 – Şi-a început activitatea “Societatea de ştiinte istorice şi filologice din România”.

1990 – S-a întrunit Parlamentul României rezultat în urma alegerilor de la 20 mai.

1997 – Camerele reunite ale Parlamentului au aprobat un proiect de hotărîre care prevedea participarea României la constituirea Rezervei Strategice pentru Forţa de Stabilizare din Bosnia-Herţegovina (SFOR), participare solicitată de preşedintele României printr-o scrisoare adresată forului legislativ.

1997 – Regele Mihai şi-a reluat turneul european consacrat sprijinirii integrării României în NATO, din primul val, printr-o vizită de cinci zile în Spania.

1997 – Miniştrii de Externe din cele şapte state participante la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), printre care şi România, s-au reunit la Salonic, în cadrul celei de-a doua întîlniri a SECI.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase