Home » Istorie » Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri. Abolirea sclaviei în SUA s-a întâmplat cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta

Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri. Abolirea sclaviei în SUA s-a întâmplat cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta

Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri. Abolirea sclaviei în SUA s-a întâmplat cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.06.2023
Astăzi se împlinesc 161 de ani de la abolirea sclaviei în Statele Unite.

O cercetare publicată în ultimii ani susţine că însuşi Cristofor Columb ar fi putut avea sclavi negri atunci când a ajuns în America. O echipă de arheologi americani a deshumat rămăşitele umane din cimitirul care aparţinea asezarii La Isabela, primul oraş european fondat pe continentul american.

 

 

Trei dinţi au fost studiaţi prin analiză izotopică, rezultatele demonstrând că dinţii în cauză aparţineau unor bărbaţi de origine africană în vârstă de cel mult 40 de ani.

Conform mărturiilor istorice, exploratorul Columb avea sclavi de culoare în proprietate personală, în perioada celebrelor sale călătorii spre Indiile de Vest.

Nu se ştie înca dacă rămăşiţele negrilor africani aparţin sclavilor lui Columb sau unor membri de echipaj recrutaţi din Africa. După cea de-a doua sa călătorie în America, Columb a lăsat o parte din marinarii săi pe insula Hispaniola, undeva între anii 1493-1494. Analiza detaliată a celor 20 de schelete umane din cimitirul aşezării La Isabela, a demonstrat că acestea au aparţinut unor europeni de tip spaniol, femei şi copii din triburile amerindiene Tainos, precum şi unor indivizi de culoare din Africa.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 19 iunie:

1623 – S-a născut matematicianul şi filozoful Blaise Pascal. („Les pensées”) (m. 19 august 1662)

1764 – S-a născut generalul Gervasio Artigas, fondatorul statului Uruguay (septembrie 1850)

1857 – La Paris, a fost încheiat un Tratat între Austria, Franţa, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman, cu privire la frontiera dintre acesta din urmă şi Rusia, prin care s-a hotărât ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suveranitatea Porţii Otomane, în loc de a fi alipite Moldovei.

1999 – Forţele sârbe s-au retras din zona 2, situată în centrul şi estul provinciei Kosovo, conform acordului încheiat cu NATO.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase