Home » Istorie » Crinolina, obiectul vestimentar care a ucis mii de femei

Crinolina, obiectul vestimentar care a ucis mii de femei

Publicat: 23.06.2015
Crinolina, structura care oferă rochiilor un aspect similar celor de prinţesă, continuă să fie un obiect care îi înspiră pe creatorii moderni de modă. Cu toate acestea, mii de oameni şi-au pierdut viaţa în secolul al XIX-lea din cauza acestui obiect vestimentar.

Crinolina este o fustă lungă şi foarte largă, în formă de clopot, susţinută pe interior de arcuri din oţel. Aceasta a fost populară în mai multe momente din secolul al XIX-lea. Iniţial, crinolina descria un material rigid din păr de cal şi bumbac sau pânză, folosit pentru a face jupoane (fustă care se îmbracă pe sub rochie). În jurul anului 1850, termenul era mai des folosit pentru a descrie cercurile de oţel pe care femeile le purtau pe sub rochii pentru a obţine ”siluete de prinţese”.

Puţin ştiu însă că a dus la moartea a mii de femei dintr-un motiv pe care nu l-a intuit nimeni. În momentul în care se întâmpla nenorocirea, nimeni nu le mai putea salva la timp.

Mai multe femei au murit din cauza acestor veştminte. Există relatări ale unor tinere care au fost luate de vânt, de pe diguri şi aruncate în mare unde au murit înecate deoarece crinolina este foarte grea.

În 1863, în Santiago, Chile, între 2.000 şi 3.000 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la o biserică. Oamenii au încercat să fugă, însă ieşirea a fost blocată de crinolinele femeilor.

Alţii istorici susţin că în perioada victoriană, în jur de 3.000 de femei şi-au pierdut viaţa după ce crinolinele pe care le purtau au luat foc. Femeile nu îşi dădeau seama cât de amplă este rochia şi se apropiau prea mult de şeminee, focul răspândindu-se cu rapiditate din cauza oxigenului care circula pe sub rochie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase