Home » Istorie » În urmă cu 526 ani, navigatorul Vasco da Gama deschidea drumul spre Asia

În urmă cu 526 ani, navigatorul Vasco da Gama deschidea drumul spre Asia

În urmă cu 526 ani, navigatorul Vasco da Gama deschidea drumul spre Asia
Publicat: 08.07.2023
Pe 8 iulie 1497, navigatorul portughez Vasco da Gama a început prima călătorie pe mare din Europa spre India, pe la Capul Bunei Speranţe, deschizînd calea de navigaţie spre Asia.

Atunci când da Gama dădea semnalul începerii istoricei sale călătorii, la 8 iulie 1497, nimeni nu se aşteptase ca el să fie numit lider al expediţiei în detrimentul mult mai experimentatului navigator Bartolomeo Diaz.

 

 

În fond, chiar Diaz fusese cel care îi alesese corăbiile mai tânărului său omolog şi chiar îl insoţise pentru o scurtă perioadă de timp în expediţia sa. Totuşi, dintr-un capriciu al regelui portughez Manuel I, ilustrul necunoscut pe atunci, Vasco da Gama, pornea în călătoria care avea să schimbe destinele lumii şi care, la finalul ei, urma să îi asigure nemurirea.

Spirit mult mai pragmatic decât Diaz, acesta şi-a condus cu o mână de fier cei 200 de membri ai echipajului cale de peste 10.000 de kilometri, un record absolut la acea vreme şi, după ce a străbătut Oceanul Indian în numai 23 de zile, atingea la 20 mai 1498 portul indian Calicut. Ruta maritimă către Indii fusese descoperită. De acum, lumea intra într-o nouă eră.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 8 iulie:

158 – Data ultimei menţiuni epigrafice a Daciei Superior.

1392 – În Pera Constantinopolului este semnalată prezenţa monedelor emise în Ţara Românească – “perperii de Valachia” – indiciu al circulaţiei monedelor româneşti în comerţul internaţional.

1581 – Datarea celui mai vechi text juridic românesc descoperit la Şcoala Mănăstirii Putna.

1621 – S-a născut, la Château-Thierry, Franţa, fabulistul francez Jean de la Fontaine (m. 13 apr. 1695).

1822 – A murit poetul englez Percy Bysshe Shelley. (n. 4 aug. 1792).

1838 – S-a născut contele german Ferdinand von Zeppelin, inventatorul dirijabilului (m. 8 martie 1917).

1868 – A apărut, la Iaşi, manualul şcolar al lui Ion Creangă, intitulat “Metodă nouă de scriere şi cetire pentru uzul clasei I primară”, care a cunoscut numeroase ediţii.

1922 – Echipa de tenis a României a jucat pentru prima oară în Cupa Davis.

1956 – A murit scriitorul Damian Stănoiu (n. 1893, în Dobrotineţ, Argeş).

1994 – A murit Kim Ir Sen, fostul lider al Coreei de Nord (n. 15 apr. 1912).

1997 – Liderii statelor membre ale Alianţei Nord–Atlantice au decis ca, la summit–ul de la Madrid, să invite Polonia, Cehia şi Ungaria să înceapă negocierile de aderare la NATO în primul val, nominalizînd România şi Slovenia drept principali candidaţi în momentul revizuirii procesului de extindere, în 1999, potrivit comunicatului final al summit–ului de la Madrid.

2007 – Noul preşedinte al Letoniei, Valdis Zatlers, a fost învestit în funcţie.

2008 – Secretarul de Stat american Condoleezza Rice şi ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, au semnat, la Praga, acordul bilateral pentru instalarea unui radar american antirachetă pe teritoriul ceh.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase