Home » Istorie » „Cowboy-ul” care a făcut istorie la Casa Albă

„Cowboy-ul” care a făcut istorie la Casa Albă

„Cowboy-ul” care a făcut istorie la Casa Albă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.10.2023
La data de 27 octombrie 1858 s-a născut Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1906 (m. 1 ianuarie 1919).

Theodore Roosevelt, cunoscut de asemenea ca T.R. sau Teddy, a fost cel de-al 25-lea vicepreşedinte al Statelor Unite înainte de a deveni preşedinte în urma asasinării preşedintelui William McKinley.

 

 

Prin depunerea jurământului de preşedinte la 42 de ani, Theodore Roosevelt a devenit (şi a rămas până în ziua de azi) cel mai tânăr preşedinte din istoria Statelor Unite. În cadrul Partidului Republican a fost un reformator, căutând să promoveze ideile conservatoare ale partidului în secolul al 20-lea. Mai târziu s-a distanţat de prietenul şi succesorul său desemnat, William Howard Taft, şi a candidat în alegerile prezidenţiale din 1912 ca şi candidat al unui al treilea partid, Partidul Progresiv, al cărui lider a fost.

Teodore Roosevelt a servit multiple roluri politice şi non-politice în societatea americană a începutul secolului al 20-lea fiind guvernator al statului New York, istoric, naturalist, explorator al bazinului Amazonului, avocat, autor, soldat. T.R. este de asemenea faimos prin tipul de personalitate pe care l-a adus în prim-planul societăţii americane, pentru energia, interesele şi realizările sale pe planuri multiple, genul său de masculinitate şi aparenţa sa de „cowboy” şcolit.

În calitatea sa de secretar adjunct al Marinei SUA, a militat şi s-a pregătit (din toate punctele de vedere) pentru un război cu Spania în 1898. A organizat şi a ajutat la comanda Întâiului Regiment Voluntar de Cavalerie (conform originalului, 1-st U.S. Volunteer Cavalry Regiment), aşa numiţiilor the Rough Riders, în timpul războiului americano-spaniol. Reîntors la New York ca un erou de război, a fost ales ca guvernator al statului New York în acelaşi an 1898.

A scris 35 de cărţi pe care le-a scris includ teme cum sunt viaţa în aer liber, istorie naturală, frontiera Americii, istorie politică, istorie navală şi o autobiografie.

În 1902, preşedintele Theodore Roosevelt a adoptat termenul de Casa Albă ca nume oficial al clădirii reşedinţei prezidenţiale.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 27 octombrie:

1466 – S-a născut cărturarul umanist Desiderius Erasmus din Rotterdam, cunoscut pentru „Elogiul nebuniei” – 1509 (m. 12 iulie 1536)

1682 – Mitropolitul Dosoftei a început tipărirea, la Iaşi, a „Vieţii şi petreacerii svinţilor” (4 volume), după izvoare bizantine şi slave.

1782 – S-a născut Niccolo Paganini, violonist şi compozitor italian (m. 27 mai 1840)

1938 – La Târgu-Jiu a fost inaugurat ansamblul monumental conceput de Constantin Brâncuşi în cinstea ostaşilor români căzuţi în bătălia de la Jiu, cuprinzând capodoperele artei moderne: „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Coloana fără sfârşit”.

1990 – A încetat din viaţă regizorul Jacques Demy, creatorul musicalului francez; este cunoscut pentru „Lola” – 1960 şi „Domnişoarele din Rochefort” – 1967 (n. 5 iulie 1931)

1990 – A încetat din viaţă actorul Ugo Tognazzi, cunoscut pentru rolurile din „Tragedia unui om ridicol” – 1981, „Ultimul minut” – 1987, „Colivia cu nebune” – 1978 (n. 23 martie 1922)

1998 – Gerhard Schroeder devine cancelar al Germaniei

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase