Home » Istorie » La 5 dimineaţa, în urmă cu 51 de ani, aceşti români mureau în tăcere la Certej. Peste 44 de ani, 64 de tineri mureau în tragedia de la Colectiv – FOTO, VIDEO

La 5 dimineaţa, în urmă cu 51 de ani, aceşti români mureau în tăcere la Certej. Peste 44 de ani, 64 de tineri mureau în tragedia de la Colectiv – FOTO, VIDEO

Publicat: 30.10.2022
La 30 octombrie 1971 a avut loc accidentul ecologic de la Certej, în Hunedoara, soldat oficial cu 89 de morţi şi peste 70 de răniţi. Peste 44 de ani, în noaptea de 30 octombrie 2015, un incendiu a cuprins clubul Colectiv, ucigând pe loc 26 de persoane, iar altele 38 murind ulterior în spitalele româneşti sau din străinătate, din cauza arsurilor suferite.

În zori de zi, cu puţin înainte de ora 5:00, digul de la barajul de steril al exploatării miniere Certej s-a rupt. În numai câteva minute, cianura a ras de pe faţa pâmântului şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente, un cămin de 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării. În presa vremii, a apărut informaţia că dezastrul a avut ca rezultat doar şapte victime. Apoi, autorităţile au raportat 48 de morţi. Cei care au supravieţuit tragediei spun că, de fapt, între 180-200 de persoane, între care familii întregi, şi-au pierdut viaţa în fatidica zi de 30 octombrie 1971. Cianura le-a ars feţele, mulţi nu au mai putut fi recunoscuţi şi au fost îngropaţi ca necunoscuţi.

Concluzia apare în raportul procurorului general al Republicii Socialiste România din 4 decembrie 1972. Raportul este însoţit de o notă – prezentată de militiaspirituala.ro – purtând semnătura „de la tov. Ion Dincă”, zis şi Ion Teleagă.

Sursa foto: militiaspirituala.ro

Fotografiile care ilustrează dezastrul din 1971 sunt şocante.

Regizorul şi scenaristul George Adamescu a realizat în 2015 un film documentar în care mai mulţi martori ai accidentului de la Certej povestesc cum i-au salvat pe o parte dintre cei suprinşi de valul de cianură.

Cei intervievaţi vorbesc de cadavre fără haine şi despre cum s-au luptat să îi scoată pe supravieţuitori din smârcul cu cianură, spălându-le de nămolul care le intrase în gură.

“Era vineri dimineaţa, la ora 5:00, când am simţit că baraca se zguduia. Când am văzut că un mâl albui, ca smântâna, vine de pe deal. Vecinul, care era miner, venise din schimbul doi, şi-a luat lampa şi a ieşit afară şi atunci şi-a dat seama: “Să ştii că s-a rupt decantorul”, povesteşte unul dintre martorii tragediei.

“Atunci a distrus casa lui frate meu, în casa au murit 3, un băiat căsătorit de două luni, de 24 de ani, sora de 26 de ani şi un copil. Şi una a scăpat. Am auzit-o pe ea ţipând, vino că la noi s-a băgat o maşină în casă. Dar jumătate de casă nu mai era, suflul acela puternic a tăiat-o, aşa cum ai tăia-o cu drujba. Nu a mai fost nimic, nici cărămidă, nimic”, povesteşte Ioan Chirlă. Citeşte aici continuarea şi vezi mai multe imagini!

Cinci ani de la #Colectiv: 64 de morţi

30 octombrie 2015, trupa Goodbye to Gravity îşi lansa albumul, iar ceea ce trebuia să fie o seara de distracţie s-a transformat în cel mai negru coşmar.

64 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incendiului care a cuprins clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015, din cauza unor artificii folosite necorespunzător la concertul trupei rock „Goodbye to Gravity”, dar şi a supraaglomerării şi dotărilor anti-incendiu inexistente la nivelul clubului, care de altfel nici nu avea autorizaţie de la pompieri, primind un aviz de funcţionare de la Primăria Sectorului 4.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 30 octombrie:

1724 – A început construcţia Bisericii Stavropoleos din Bucureşti, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.

1751 – S-a născut Richard Sheridan, scriitor irlandez şi director de teatru, cel mai de seamă reprezentant al comediei engleze în secolul XVIII. Este cunoscut pentru „Şcoala calomniei” – 1777, „Critica sau repetiţia unei tragedii” – 1779 şi „Pissarro” – 1799 (m. 7 iulie 1816).

1858 – S-a născut Duiliu Zamfirescu, unul dintre fondatorii romanului românesc. A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuţie a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneştenilor: „Viaţa la ţară”, „Tănase Scatiu”, „În război”, „Îndreptări”, „Anna, ceea ce nu se poate” (m. 3 iunie 1922).

1871 – S-a născut Paul Valery, poet, eseist şi critic literar francez (20 iulie 1945).

1932  – S–a născut regizorul Louis Malle, reprezentant al Noului Val Francez din anii 60, cunoscut pentru filmele „Amanţii” – 1958 şi „Zazie în metrou” – 1960 (m. 24 noiembrie 1995).

1938 – S-a difuzat radiofonic în New Jersey Războiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles, care a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că S.U.A. au fost invadate de marţieni.

1943 – A murit regizorul Max Reinhardt, unul dintre cei mai mari oameni de teatru de la începutul secolului XX (n. 9 septembrie 1873).

1947 – A fost creat “Acordul General pentru Tarife şi Comerţ“ (GATT), organizaţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva (a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 1948).

1955 – A murit sociologul Dimitrie Gusti, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului Social Român (n. 13 februarie 1880).

1990 – Canalul Mânecii, ce leagă Marea Britanie de Europa, a fost deschis traficului.

1992 – Au murit într-un accident rutier, barzii Basarabiei, Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase