Home » Istorie » 5 conspiraţii care au marcat istoria lumii antice. Cine ar fi fost în realitate Moise? – FOTO

5 conspiraţii care au marcat istoria lumii antice. Cine ar fi fost în realitate Moise? – FOTO

Publicat: 26.12.2015
Se presupune că ''Cele 10 porunci'' ar fi inspirate din capitolul 125 al Cărţii Egiptene a Morţilor.

Acţiunile conspirative au marcat cursul istoriei. Fie că vorbim de epoca antică, medievală, modernă sau contemporană, au existat întotdeauna zvonuri care au dat evenimentelor o notă aparte. Totuşi, cele mai spectaculoase teorii ale conspiraţiei au ca subiect episoade din vieţile unor personaje cunoscute. Iată care sunt cinci dintre miturile legate de personalităţile lumii antice:

5. Platon şi noua ordine mondială

Platon este considerat cel mai mare filosof al tuturor timpurilor, dar şi unul dintre cei mai reprezentetivi gânditori ai Greciei Antice. Totodată, Platon a fost subiectul unor teorii ale conspiraţiei, prin care s-a încercat denigrarea sa.

Astfel, conform unui mit apărut în ultima vreme, filosoful ar fi fost influenţat de tradiţiile Orientului Mijlociu şi ar fi pus bazele şcolii de gândire iudaică  Kabbalah. Alte voci susţin că membrii Illuminati s-au folosit de opera platoniciană „Republica” pentru a crea conceptul Noii Ordini Mondiale. Conform acestei teorii, liderii lumii ar urma să deţină controlul absolut asupra populaţiei, prin eliminarea ideii de familie, a instituţiei căsătoriei, dar şi a valorilor morale care guvernează societatea actuală.

4. Imaginea lui Confucius în timpul lui Mao Zedong

Este cunoscut faptul că liderul comunist chinez Mao Zedong (1893-1976) a inserat în discursul său politic numeroase elemente din filosofia confucianistă. Cu toate acestea, în timpul Revoluţiei Culturale, imaginea lui Confucius a fost repudiată, iar operele sale au fost interzise.

În această perioadă au apărut numeroase teorii ale conspiraţiei, în centrul cărora se afla cunoscutul filosof. Biografia acestuia a fost înlocuită cu o teorie marxistă, conform căreia Confucius ar fi fost fiul unei familii decăzute, care avea în proprietate mai mulţi sclavi, într-o perioadă în care China trecea de la forma de conducere sclavagistă la cea feudală. Conform aceleiaşi teorii, filosoful ar fi pus bazele unei şcoli  de gândire, prin care se promova sistemul sclavagist.

3. Moise a fost de fapt Akhenaton

Faraonul egiptean Akhenaton (1351-1334) este cunoscut în istorie pentru încercarea sa eşuată de a pune bazele unui cult solar monoteist. Probabil că acesta este motivul pentru care unele voci îl identifică pe Akhenaton cu profetul Moise. Teoriile se bazează pe interpretarea unor texte din Biblie, conform cărora Moise ar fi de origine egipteană, deoarece varianta ebraică a numelui său, Moshe, ar putea fi comparată cu substantivul egiptean mose, care înseamnă fiu. Totodată, se presupune că „Cele 10 porunci” enunţate de Moise pe Muntele Sinai ar fi inspirate din capitolul 125 al Cărţii Egiptene a Morţilor.

2. Originea africană a chinezilor

Printre susţinătorii înverşunaţi ai teoriei afrocentriste a răspândirii omului există unele voci care afirmă că primii oameni care au populat teritoriul actual al Chinei au provenit din Africa. Conform acestor teorii, în trecut au existat grupuri de indivizi care au migrat de pe continentul negru pentru a  ajunge în zona Orientului Îndepărtat.

Odată ajunşi, migratorii ar fi întemeiat primele dinastii de pe teritoriul Chinei: Xia, respectiv Shang. Mai mult decât atât, se crede că fondatorul legendar al civilizaţiei chineze, Huangdi, ar fi purtat, de fapt, numele de Hu Nak Kunte. Chiar şi astăzi, prenumele „Kunte” este des întâlnit în rândul populaţiilor africane din zona Senegalului, Guineei şi a Coastei de Fildeş.

1. Templul regelui Solomon

Legendarul templu are o valoare importantă atât pentru religia iudaică, cât şi pentru cea creştină. Totodată, Templul lui Solomon a făcut subiectul a numeroase teorii ale conspiraţiei, atribuite, de cele mai multe ori, membrilor Masoneriei.

În perioada de început a activităţii Lojei, au existat sciitori care susţineau că Templul lui regelui Solomon ar fi fost construit de membrii Ordinului din care făceau parte. Conform textelor de atunci, Regele Solomon, Regele Hiram din Tir şi meşterul Hiram Abiff ar fi fost primii mari-maeştri ai Lojei Masonice. Cei trei ar fi pus bazele organizaţiei, a cărei ierarhie şi simbolistică s-au transmis până în ziua de astăzi. 

Sursa: listverse.com

Citeşte şi: 6 conspiraţii politice celebre. Răzbunarea unora dintre cei vizaţi a fost cruntă – VIDEO + FOTO

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase