Prima pagină Istorie

Por Bazhyn, cetatea misterioasă din Siberia care dispare treptat sub ape - GALERIE FOTO

Alin Motogna 03.12.2016 | ● Vizualizări: 36684
Sursa:amusingplanet.com/Foto:por-bajin.ru     + zoom
Galerie foto (3)

Se presupune că fortăreaţa a fost construită în urmă cu peste 1200 de ani.

Pe o insulă izolată din lacul siberian Tere-Khol, aflat la graniţa cu Mongolia, se află ruinele unei structuri cunoscută sub numele de "Por Bazhyn" ("Casa din pământ, în limba Tuvan). Ea a fost descoperită în secolul al XVIII-lea, însă explorarea ei a început mai târziu, în veacul al XIX-lea. De atunci, cetatea nu încetat să îi fascineze pe experţi, care nici până în momentul de faţă nu îşi pot da seama cine a construit-o şi de ce.

Fortăreaţa a fost explorată pentru prima dată în anul 1891, de către un arheolog rus. Acesta şi-a dat seama că ea prezintă numeroase similitudini cu cetatea Kara-Balgasun, prima capitală a Imperiului Uighur, care şi-a exercitat influenţa în această zonă în perioada secolelor VIII-IX d.Hr. Prin urmare, cercetătorul a considerat că Por Bazhyn a fost construită tot atunci.

Galerie fotovezi galeria 6 foto

Primele excavaţii au avut loc de-abia după 60 de ani. Atunci, coordonatorul şantierului, arheologul rus S.I.Vainshtein, susţinea că a identificat în săpături elemente arhitecturale chinezeşti caracteristice Dinastiei Tang (618-907 d.Hr.). Mai mult decât atât, cercetătorul era de părere că cetatea fusese construită de către cel de-al doilea conducător al Imperiului Uighur, Boyan-Chur, în anul 750 d.Hr.

Foto:amusingplanet.com/Irina kh/Flickr

În anul 2007, specialiştii Academiei Ruse de Ştiinţe, împreună cu cei ai Muzeului Oriental de Stat şi cei ai Universităţii de Stat din Moscova, au întreprins un amplu proiect de cercetare a cetăţii Por Bazhyn. Ei au găsit atunci mai multe tăbliţe din lut, fragmente de zidărie şi de lemn ars, dar şi câteva porţi gigantice. Rezultatele analizelor cu radiocarbon au arătat că fortăreaţa fusese construită în perioada cuprinsă între anii 770 şi 790, adică în timpul domniei fiului lui Boyan-Chur, Byogyu-Kagan.

Foto: amusingplanet.com/por-bajin.ru

Starea cetăţii Por-Bazhyn este una din ce în ce mai precară. Datorită faptului că structura se află pe un strat de permafrost, care se topeşte pe zi ce trece, şansele ca  zidurile acesteia să fie înghiţite de ape devin in ce în ce mai mari. Conform cercetătorilor ruşi, acest dezastru va fi definitivat în următorii 80 de ani.

Sursa: amusingplanet.com

Vă mai recomandăm şi: Fondatorul companiei Amazon plănuieşte să trimită oameni în spaţiu începând de anul viitor

                                 Facebook le va permite utilizatorilor să ignore o notificare care îi enervează de ceva timp

                              Pentagonul invită hackerii să îi atace site-urile. Ei pot fi răsplătiţi cu bani şi beneficii de imagine

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI