Home » Istorie » Regele Mihai, ultimul rege al României – VIDEO

Regele Mihai, ultimul rege al României – VIDEO

Publicat: 01.05.2016
Regele Mihai I a fost ultimul rege al României, o personalitate foarte iubită, dar şi contestată de mulţi. Acesta a jucat în istoria ţării un rol de neşters şi şi-a pus amprenta definitiv asupra istoriei naţionale.

Pe 25 octombrie 1921 se năştea la Sinaia Mihai, cel care la doar 6 ani urma să devină rege şi să încheie, astfel, istoria monarhilor din România. Tatăl său a fost Principele Carol, iar mama sa a fost regina Elena.

Istoria lor familială a fost una extrem de zbuciumată, marcată de controverse şi de scandaluri amoroase. În 1925, Principele Carol renunţă la tron pentru amanta sa, Elena Lupescu, iar, după moartea Regelui Ferdinand, Mihai devine, la doar 6 ani, Regele Mihai I.

După trei ani, acesta este detronat de tatăl său care se întoarce în România şi devine Regele Carol al II-lea, pentru ca la 6 septembrie 1940 să abdice şi să fugă din ţară, tot pentru Elena Lupescu. Astfel, la 18 ani, Mihai devine din nou rege, iar domnia sa este marcată de întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai târziu, tânărul Rege Mihai merge la Londra, unde participă la nunta celei ce avea să fie Regina Elisabeta a II-a. Acolo o cunoaşte pe Prinţesa Ana, care îi va deveni soţie.

La 3 ianuarie 1948, Mihai este exilat şi rămâne în străinătate până după căderea regimului comunist. În 1992 are loc prima vizită a Regelui Mihai în România, iar în 1997 Regele Mihai îşi primeşte înapoi cetăţenia română.

În 25 octombrie 2011, Regele Mihai ţine un discurs istoric în Parlamentul României, iar la câţiva ani, în martie 2016, reprezentanţii Casei Regale a României au anunţat îmbolnăvirea sa de cancer şi retragerea din viaţa publică.

Sursa: Gândul
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase