Home » Istorie » Represiuni în spatele Cortinei de Fier

Represiuni în spatele Cortinei de Fier

Represiuni în spatele Cortinei de Fier
Publicat: 12.05.2016
Gulagurile. Procesele înscenate. Cizma care calcă orice în drumul ei. Aceste imagini ale totalitarismului postbelic au rămas în memoria noastră colectivă – brutale şi terifiante, dar, după mai mult de 50 de ani, rupte de context, devenind mai mult un soi de sperietori ale trecutului.

„«Cortina de Fier» este o carte de o importanţă excepţională, care abordează frontal multe dintre miturile referitoare la originile Războiului Rece. Este inteligentă, plină de informaţii, remarcabil de obiectivă şi excepţional de bine documentată.” – Antony Beevor, istoric militar.

„Cortina de Fier”, de Anne Applebaum, este o încercare plină de forţă de a demonstra că totalitarismul a însemnat mai mult decât excesele sale manifestate public. Cartea de faţă analizează detaliile conducerii totalitare: diaspora de partid, din URSS până în restul Blocului Sovietic, preluarea posturilor de radio, a universităţilor şi a grupurilor de tineri de către partizani, răspunsul contradictoriu al conducătorilor Bisericii Catolice faţă de metodele lui Stalin.

Graţie interviurilor realizate de Applebaum şi cercetărilor amănunţite în diversele arhive ale timpului, „Cortina de Fier” se asigură că experienţele zilnice ale celor care au trăit în Blocul Sovietic vor rămâne vii în paginile de istorie, chiar dacă aceştia vor părăsi, în curând, istoria trăită.

Mai multe despre cartea „Cortina de fier. Represiunea sovietică în Europa de Est, 1945-1956”, de Anne Applebaum (Editura Litera) şi alte recomandări de lecturi istorice sunt disponibile aici.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase