Home » Istorie » A fost descoperită cea mai veche dovadă a prezenţei cancerului la om. Recordul anterior este de ”numai” 120.000 de ani – FOTO

A fost descoperită cea mai veche dovadă a prezenţei cancerului la om. Recordul anterior este de ”numai” 120.000 de ani – FOTO

Publicat: 02.08.2016
Forma de cancer descoperită poartă numele de ,,osteosarcom".

Oamenii s-au confruntat cu cancerul încă din cele mai vechi timpuri, însă o nouă descoperire atestă faptul că ne-am confruntat cu această boală mult mai devreme decât s-a presupus până acum. Osul degetului unui individ care a trăit în urmă cu aproximativ 1,7 milioane de ani, în zona Africii de Sud, demonstrează din nou că tumorile de acest tip nu apar ca şi o consecinţă a modului în care trăim astăzi. 

O echipă de cercetători de la Universitatea Witwatersrand şi Centrul Sud-African de Excelenţă în Paleoştiinţe nu ştiu deocamdată dacă osul a făcut parte din scheletul unui adult sau al unui copil sau dacă boala a cauzat moartea respectivului individ. Cu toate acestea, specialiştii au sugerat că osteosarcomul (tumoare malignă a oaselor) i-ar afectat acestuia abilităţile de a se mişca şi, cel mai probabil, i-ar fi cauzat dureri extrem de mari. 

Imagine de tomografie computerizată a osului afectat de cancer (Foto:nationalgeographic.com/Patrick Randolph-Quinney/UCLAN)

Cele mai vechi dovezi ale prezenţei unei tumori osoase maligne descoperite până acum au fost cele ale unui individ care a trăit în urmă cu aproximativ 120.000 de ani. Prin urmare, descoperirea făcută recent a doborât cu mult recordul anterior.

Ambele fragmente osoase au fost identificate în peşteri din zona aşa-numitului ,,Leagăn al Omenirii”, un areal din Africa de Sud în care au fost descoperite numeroase dovezi ale prezenţei primelor specii de hominizi. Fosilele scoase recent la lumină au fost analizate cu ajutorul unor tehnici de imagistică 3D, ce au pus în evidenţă faptul că strămoşii noştri suferisă încă de acum 1,7 milioane de ani din cauza osteosarcomului. 

Osul afectat de cancer, văzut dintr-un alt unghi (Foto:nationalgeographic.com/Patrick Randolph-Quinney/UCLAN)

Oamenii de ştiinţă spun că asocierea cancerului cu stilul nostru modern de viaţă a apărut în urma studierii mumiilor egiptene. Până în momentul de faţă, în cazul acestora, nu au fost descoperite dovezi legate de prezenţa vreunei forme de tumori. Cu toate acestea, specialiştii avertizează că, deşi cancerul ne-a afectat încă din cele mai vechi timpuri, unele obiceiuri intrate relativ în vieţile noastre, precum fumatul, cresc riscul apariţiei unei asemenea boli.

Savanţii susţin că acum trebuie să reechilibreze balanţa între cauzele genetice şi cele artificiale care provoacă declanşarea formelor de cancer. ,,Poţi opta pentru o dietă paleo, poţi trăi în cel mai curat mediu posibil, însă capacitatea acestor boli este foarte veche şi nu ţine neapărat de modul în care trăim”, a declarat cercetătorul Edward Odes (Universitatea Witwatersrand) pentru National Geographic. 

Studiul oamenilor de ştiinţă sud-africani a fost publicat în revista South African Journal of Science. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Femeile înalte sunt mai predispuse la toate tipurile de cancer!

                                             Vegetarienii scapă de cancer

                                             Exerciţiul fizic previne cancerul de sân şi de colon

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase