Home » Istorie » Cele mai sângeroase bătălii ale secolului XX

Cele mai sângeroase bătălii ale secolului XX

Publicat: 29.10.2016
Cu toate că omenirea s-a confruntat permanent cu războaie, niciun secol nu a fost atât de violent precum secolul XX. Bătăliile acestui secol pot fi descrise ca adevărate campanii, iar cele mai terifiante dintre acestea au fost următoarele:

Bătălia Stalingradului

Această bătălie care a avut loc între anii 1942-1943 a reprezentat o confruntare între armata germană şi Armata Roşie a Uniunii Sovietice, al cărei obiectiv a fost distrugerea oraşului sovietic Stalingrad de către germani. Numărul de victime a fost extrem de ridicat, înregistrându-se 2.000.000 de decese şi toţi atâţia soldaţi au fost răniţi, reprezentând una dintre cele mai feroce bătălii din istorie. Aviaţia germană a bombardat oraşul atât de des şi de puternic, încât multe zone ale acestuia au fost, pur şi simplu, distruse complet. Bătălia s-a intensificat în momentul în care germanii, rămaşi fără provizii şi muniţii, au fost încercuiţi de către sovietici dar, cu toate acestea, au continuat bătălia până când toate proviziile pe care le mai aveau au fost epuizate.

Ofensiva Tet

Atunci când vine vorba despre evenimentele secolului XX, este imposibil să nu fie invocat şi Războiul din Vietnam, în timpul căruia s-au confruntat armatele Vietnamului de Sud cu cele ale Vietnamului de Nord, iar de partea armatei din nord a intervenit Uniunea Sovietică şi China, pe când în sud au trimis armate Statele Unite şi Insulele Filipine. Concomitent, cu acest eveninemt se derula şi Războiul Rece, un conflict între Uniunea Sovietică şi SUA, dar în care nu erau implicate armatele, având loc doar la nivel diplomatic. În mijlocul acestui război, a fost iniţiată Ofensiva Test. Aceasta a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii ce au avut loc în timpul Războiului din Vietnam, înregistrându-se 100.000 de victime, iar alte 24.000 s-au înregistrat de partea civilă. Armata din nordul Vietnamului care s-a confruntat cu cea a Statelor Unite, în timpul acesteia număra 45.000 de trupe. Cu toate că armata SUA, alături de cea a Vietnamului de Sud au câştigat din punct de vedere tactic, SUA a retras trupele din acest teritoriu în urma plângerilor publice ale civililor americani.

Războiul de 6 zile

Israelienii şi arabii s-au aflat într-o permanenţă stare de conflict începând cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu toate că nici înainte de acest eveniment relaţiile dintre aceştia nu au fost mai bune. Al treilea război arabo-israelian, cunoscut sub denumirea de Războiul de 6 zile, a izbucnit în momentul în care armata israeliană a atacat 3 ţări diferite, Iordania, Siria şi Egiptul. În anul 1967, înaintea izbucnirii acestuia, tensiunile erau mari, întrucât forţele egiptene s-au cantonat la graniţa Israelului. Spre deosebire de cazul arab, armata israeliană nu a suferit pierderi mari, înregistrându-se doar 5.000 de decese. Pe de altă parte, pierderile Egiptului au fost considerabile, mai ales în comparaţie cu cele ale Siriei şi ale Iordaniei. Armata Egiptului a pierdut 15.000 de soldaţi, Siria 2.500, iar Iordania 800.

La sfârşitul războiului, Fâşia Gaza a intrat în componenţa Israelului, la fel şi părţi din Egipt şi Siria.

Bătălia Franţei

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact în anul 1940, Germania nazistă a iniţiat un atac asupra Franţei, atac care a avut la bază două planuri, Planul Galben şi Planul Roşu. Primul dintre acestea a avut drept scop evacuarea britanicilor din Franţa, iar al doilea urmărea împingerea forţelor franceze către sud. Cei din urmă au avut un şoc în momentul în care au realizat că poziţia lor nu le permite să lupte, iar Hitler se îndrepta spre Paris. Succesul german a fost unul răsunător, pierderile fiind insignifiante pe lângă cele franceze, germanii şi aliaţii lor, italienii, înregistrând 160.000 de victime, pe când de partea franceză numărul a fost de 360.000 de soldaţi capturaţi, răniţi şi decedaţi. Franţa a rămas sub ocupaţia germană până în anul 1944, când trupele aliate au eliberat-o.

Sursa: War History Online

Citeşte şi:

Cum ne-am scris destinul: bătălii care au schimbat soarta lumii

Muzeul unor mari bătălii din timpul Primului Război Mondial

Soldatul care a luptat de partea a trei forţe diferite, împotriva unui singur inamic: sovieticii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase