Home » Istorie » Istoria furtului celui mai celebru chip

Istoria furtului celui mai celebru chip

Istoria furtului celui mai celebru chip
Foto: Profimedia
Publicat: 12.12.2023
La 12 decembrie 1913, pictura „Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperată, la Florenţa, după doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.

Gioconda  sau Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, realizată în anii 1503-1506, reprezentând o femeie cu expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat, este plină de peripeţii.

 

 

Leonardo era foarte ataşat de el şi îl purta totdeauna cu sine în călătorii, inclusiv atunci când regele Francisc I l-a invitat în 1516 să se stabilească în Franţa, în castelul din Amboise. Regele i-a cumpărat tabloul, care a fost expus mai întâi la palatul Fontainebleau, mai târziu la Versailles. potrivit Wikipedia.

După Revoluţia Franceză este expus la Luvru, Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul său dormitor, apoi a revenit la muzeul Luvru. În timpul Războiului franco-prusac din 1870-1871 a stat ascuns într-un loc necunoscut.

În ziua de 22 august 1911 se constată dispariţia tabloului din muzeu. Poetul Guillaume Apollinaire este suspectat de furt şi arestat, în ziua de 7 septembrie este interogat şi Pablo Picasso, dar ambii sunt eliberaţi din lipsă de dovezi.

S-a descoperit că un angajat de la muzeul Luvru, de origine italiană, Vincenzo Perugia, convins că tabloul aparţine Italiei, l-a furat purtându-l sub manta la ieşirea din muzeu. A fost descoperit când a încercat să-l vândă unui negustor de opere de artă din Florenţa.

După ce a fost expus în principalele oraşe ale Italiei, revine la Luvru în 1913. În 1956, partea inferioară a tabloului suferă daune serioase în urma unui atentat cu o soluţie acidă, iar câteva luni mai târziu un vizitator a aruncat în el o piatră. În prezent se află protejat sub o sticlă incasabilă.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 12 decembrie:

1821 – S–a născut scriitorul Gustave Flaubert, unul dintre marii prozatori ai literaturii universale a cărui operă a reprezentat un moment de răscruce în evoluţia romanului modern, nu doar prin fineţea observaţiilor psihologice, ci şi prin importanţa acordată muzicalităţii frazei, stilului narativ; profilul psihologic al eroinei celebrului său roman, “Doamna Bovary”, a dat numele unei stări sufleteşti  – “bovarism” (m. 8 mai 1880).

1866 – S-a născut Alfred Werner, chimist elveţian, laureat al Premiului Nobel (d. 1919).

1915 – S-a născut Frank Sinatra (Francis Albert), actor şi cântăreţ american, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul „From Here to Eternity”. Între anii 1951-1957 a fost căsătorit cu Ava Gardner. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale sunt: „Strangers in the Night”, „My Way”, „I’ve Got You Under My Skin”(d. 1998).

1929 – S-a născut John Osborne, dramaturg şi producător de film britanic (d. 1994).

1962 – A încetat din viaţă Felix Aderca, prozator, poet, estetician şi eseist român de origine evreiască (n. 1891).

1983 – A încetat din viaţă Amza Pellea, actor de teatru şi film. A fost interpretul lui Nea Mărin, dar şi al lui Decebal şi Mihai Viteazul. A câştigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică şi Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu.

1991 – Federaţia Rusă şi-a câştigat independenţa de URSS.

1992 – A luat fiinţă formaţia de muzică folk-pop „Pasărea Colibri” avându-i ca membri pe: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiş, Vladi Cnejevici.

1996 – A încetat din viaţă actriţa Ileana Predescu; timp de peste patru decenii, sub îndrumarea  unor mari regizori precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, a întruchipat pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra personaje memorabile, atât în dramă cât şi în comedie („Profesiunea doamnei Warren”, „Arsenic şi dantelă veche”, „Woyzeck”)   (n. 24 iunie 1927).

2001 – A încetat din viaţă Jean Richard, actor ce a interpretat rolul comisarului Maigret, în 96 de episoade ale celebrului serial de televiziune (n. 18 aprilie 1921).

2004 – S-a desfăşurat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România, câştigat de către Traian Băsescu, candidatul Alianţei Dreptate şi Adevăr (D.A) cu 51,23%, în defavoarea lui Adrian Năstase, candidatul PSD, care a obţinut 48,77% din voturi.

2012  – Coreea de Nord a lansat o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase