Home » Istorie » Originile multor limbi, printre care şi româna, rămân necunoscute. Cum sună cea mai veche limbă cunoscută înrudită cu limba noastră

Originile multor limbi, printre care şi româna, rămân necunoscute. Cum sună cea mai veche limbă cunoscută înrudită cu limba noastră

Originile multor limbi, printre care şi româna, rămân necunoscute. Cum sună cea mai veche limbă cunoscută înrudită cu limba noastră
Publicat: 16.04.2017
Varietatea limbilor este uimitoare. Ceea ce este şi mai uimitor însă este faptul că jumătate dintre acestea, vorbite în prezent de aproximativ 3 miliarde de oameni, provin din aceeaşi limbă.

Printre cele mai vorbite limbi, precum hindi, persană, engleză, germană, spaniolă sau greacă provin din limba proto-indo-europeană (PIE). În total, 400 de limbi şi dialecte provin din PIE, relatează Big Think.

Lingvistul german August Schleicher a reconstruit vocabularul limbii originale în 1868. De atunci şi până în zilele de astăzi, s-a adunat mai multă informaţie despre PIE, dar şi aşa cunoaşterea limbii proto-indo-europene nu este totală.

Totuşi, s-a putut realiza o reconstrucţie aproximativă a vorbirii PIE de către lingvistul Andrew Byrd, după fabula Oile şi caii scrisă de Schleicher:

Mai jos este traducerea:

O oaie fără lână a văzut caii, unul dintre ei trăgând o căruţă grea, altul provizii grele, iar altul cărând un om. Oaia a spus cailor: „mă doare inima văzând un om care conduce cai”. Caii au răspuns: „Uite, oaie, pe noi ne dor inimile când vedem asta: un om, stăpânul, care face din lâna oii o îmbrăcămine pentru el. Iar oaia rămâne fără lână”. Auzind acestea, oaia pleacă.

Lingviştii, antropologii şi alţi experţi se străduiesc să alcătuiască ceea ce pare un puzzle imposibil. În ciuda acestui lucru, s-a realizat un progres considerabil. Totuşi, când şi unde a început să varieze rămân două necunoscute.

Ipoteza stepei

O teorie susţine că PIE s-a format în regiunea dintre Marea Neagră şi Marea Caspică, începând cu 5500 – 6500 ani în urmă. Grupul de nomazi vorbitori de PIE au început să domesticească animale, inclusiv cai. Ipoteza este cunoscută sub numele de „ipoteza stepei”.

Există două studii care susţin această ipoteză, unul lingvistic şi celălalt genetic.

În cazul studiului lingvistic, cercetătorii de la UC Berkeley, conduşi de lingvistul Will Chang, au publicat o lucrare în anul 2015 în revista Language, unde ofereau dovezi importante care să susţină ipoteza. Experţii au folosit 207 de cuvinte din 150 de limbi indo-europene pe care le-au evaluat folosind modelarea statistică. Aceştia doreau să vadă cum cuvintele se schimbă odată cu trecerea timpului. Astfel, Chang şi colegii lui au aflat că prima divergenţă a limbii a avut loc acum aproximativ 6500 de ani. 

Alt studiu, publicat în 2015 în Nature, adaugă greutate acestei ipoteze. Cercetătorii de la Harvard conduşi de David Reich au efectuat teste genetice pe 69 de mumii eurasiatice, care trăiau acum 8000-3000 de ani. Experţii au descoperit că vânătorii-culegători europeni proveneau din stepa Yamnaya din Rusia, din zona Caucazului, apărând acum 6000 – 5000 de ani.

De asemenea, acum 4500 de ani, un grup numit Corded Ware, faimos pentru olăritul lor a fost găsit în părţile nordice ale Europei, inclusiv Germania. Studiul sugerează că aceste populaţii provin din grupul de vânători-culegători proveniţi din stepa Yamnaya.

Ipoteza anatolică

În 2012, o echipă de biologi de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă a găsit dovezi care infirmă ipoteza stepei. Studiul îndreaptă atenţia către Turcia, ca fiind locul de origine al PIE, acum 8000 – 9500 de ani. Aceasta a fost numită „ipoteza anatolică”.

Folosind date lingvistice şi metode computaţionale, cercetătorii au determinat că PIE a fost vorbită de populaţii sedentare care au domesticit animalele. Inovaţiile lor s-au răspândit la fel ca limba acestora. 

Ambele ipoteze oferă dovezi solide, ceea ce, desigur, complică lucrurile. Pentru a tranşa problema, este nevoie de noi descoperiri şi, probabil, de o nouă abordare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperită „mama” tuturor limbilor europene?

Cum ar fi evoluat de-a lungul timpului limbile europene, printre care şi româna – VIDEO

Limbile pierdute ale Europei

Familia limbilor vorbite este prezentată în cel mai creativ mod de o suedeză. Unde se află româna

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase