Home » Istorie » Bijuteriile din Epoca de Piatră, vechi de peste 100.000 de ani, fascinează şi astăzi

Bijuteriile din Epoca de Piatră, vechi de peste 100.000 de ani, fascinează şi astăzi

Publicat: 17.06.2017
Chiar de la începutul omenirii, oamenii au iubit ornamentele personale, fiind populare atât în rândul bărbaţilor, cât şi în rândul femeilor. Desigur, nu se pot compara cu diversitatea de astăzi a bijuteriilor, dar aceste prime bijuterii relevă că ornamentele au reprezentat o parte esenţială din evoluţia omului.

Bijuteriile din cupru au venit târziu, acum aproximativ 7.000 de ani. Până atunci însă, ornamentele erau realizate în principal din scoici, a căror vechime poate depăşi 100.000 de ani, relatează The Vintage News.

Cea mai veche astfel de bijuterie a fost descoperită în Israel în anii ’30 şi este realizată din cochilii ale unei familii de moluşte. Recent, au fost datate cu izotop de carbon pentru a se afla că vârsta acestora este între 100.000 şi 135.000 de ani.

Experţii consideră că acestea erau folosite în comerţ şi chiar ca monedă de schimb, aşa cum s-a descoperit în Algeria.

Unele dintre acestea au fost colorate cu vopsea naturală.

Exemple de ornamente de dinaintea erei cuprului se găsesc peste tot în lume. Deşi primul gând ar fi că aceste ornamente sunt lipsite de diversitate, descoperirile arheologice dovedesc contrariul. Atunci când oamenii au migrat în Europa şi Asia, au adus şi bijuteriile din scoici, la fel şi alte tipuri de ornamente precum dinţi, colţi şi alte oase de animal. Spre exemplu, în insula britanică, un mormânt din Epoca de Piatră de acum 5.000 – 7.000 de ani relevă două femei care au fost îngropate cu lănţişoare din scoici de mare (imaginea de mai jos).

Credit: Wikipedia

Acest lucru indică şi importanţa acestor ornamente în culturile arhaice, în cazul acesta, ornamentele fac parte din ritualul funerar al populaţiei neolitice de atunci.

De asemenea, chiar şi în era modernă, mult după apariţia metalelor şi pietrelor preţioase, în unele zone din lumea încă se mai vând ornamente din scoici, după cum arată imaginea de mai jos realizată în Vietnam în anul 1990:

Credit: Wikipedia

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ornamente uimitoare descoperite într-un sit arheologic vechi de 7000 de ani. ”Mormântul este excepţional”

O rocă din Croaţia a fost folosită ca ornament de neanderthali

O descoperire arheologică din Peru, care datează de acum 4600 de ani, pune în discuţie rolurile femeilor în primele stadii ale civilizaţiei

Inscripţia de 6.000 de ani care rescrie istoria Egiptului. Este cu un mileniu mai vechi decât credeam înainte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase