Home » Istorie » Marele foc din Londra, accidentul ce a produs distrugeri MASIVE şi a fost prezis

Marele foc din Londra, accidentul ce a produs distrugeri MASIVE şi a fost prezis

Publicat: 15.06.2017
Unul dintre cele mai cunoscute dezastre din istoria Londrei a fost Marele Foc din 1666 ce a devastat zona centrală a capitalei Angliei. În urma incendiului au fost distruse peste 13.000 de case şi atracţii turistice, precum Catedrala Sf. Paul şi Royal Exchange.

Pe 5 septembrie 1666, Samuel Pepys, în vârstă de 33 de ani, se urca în clopotniţa bisericii  All Hallows-by-the-Tower observând ,,una dintre cele mai dezolante privelişti,” pe care o văzuse în viaţa sa. În a patra zi a Marelui Foc, majoritatea zonelor erau distruse, însă unele părţi ale oraşului au continuat să ardă timp de câteva luni, conform History Extra.

Mulţumită jurnalului scris de Pepys, istoria Marelui Foc a rămas vie. La primele ore ale zilei de 2 septembrie 1666, în brutăria lui Thomas Farriner a izbucnit un incendiu, în câteva zile acesta s-a extins către centrul vechi al Londrei. Peste 13.000 de case şi  87 de biserici au fost distruse.  Există însă şi aspecte mai puţin cunoscute despre marele foc, iată 10 dintre acestea:

1. Focul nu a izbucnit pe Pudding Lane

Brutăria lui Thomas Farriner nu era localizată pe Pudding Lane, aceasta fusese mutată recent pe Fish Yard. 

2. Thomas Farriner fusese un tânăr care avea deseori probleme

În 1627, Thomas Farriner, care nu avea mai mult de 11 ani, fusese găsit de un comandant militar în timp ce se plimba singur pe străzile oraşului. Copilul fugise de stăpânul său fiind reţinut în cadrul închisorii Bridewell. În timpul secolului XVII, Bridewell era un loc de corecţie pentru delicvenţi şi copii ai străzii. În timpul chestionării, băiatul a afirmat că a mai încercat să fugă de stăpânul său de patru ori înaintea incidentului. La scurt timp de la eliberarea sa, în 1628, băiatul a fost din nou reţinut din aceleaşi motive. Un an mai târziu a devenit ucenicul brutarului Thomas Dodson. 

3. Din clădirile iconice a rămas doar scheletul

Ruinele multor clădiri londoneze au fost demolate înainte de reconstrucţii. O schiţă din 1673, realizată de Thomas Wyck, dezvăluie ruinele catedralei Sf. Paul. Pepys susţine în jurnalul său că, în pivniţe, focul a continuat să ardă chiar şi în luna martie a anului următor. Unele persoane erau jefuite şi lăsate să moară de găştile ce se înfiinţaseră printre ruine. 

4. În timpul marelui foc, Anglia se afla într-un război costisitor cu olandezii

Conflictul cunoscut ca Al Doilea Război Anglo-Olandez era al doilea dintre cele trei războaie maritime purtate între englezi şi olandezi pentru supremaţia comerţului trans-atlantic. Unele persoane au crezut că  Marele Foc a fost provocat de către comercianţii olandezi în urma unui raid puternic al englezilor asupra insulelor olandeze. Atacul, dictat de către Sir Robert Holmes, a dus la distrugerea a 150 de nave de comerţ olandeze şi incendierea oraşului West-Terschelling.

5. Numărul persoanelor decedate în urma marelui foc este incert

Poveştile cunoscute despre incident nu conţin şi numărul victimelor umane. La câţiva ani după incendiu, Edward Chamberlayne susţinea că în urma Marelui Foc nu au murit ,,mai mult de 6-8 persoane”. Însă, în cadrul patriarhiei Sf. Giles Cripplegate, numărul înmormântărilor crescuse cu o treime. În aceea perioadă, a existat o rată disproporţională a numărului deceselor din cauza ,,vârstei”’ şi alte morţi atribuite ,,fricii”. În cadrul patriarhiei  Sf. Boltoph Bishopsgate, arhivele sugerează că vârsta mortalităţii a crescut de la 18 la 31 de ani. Acestea sugerează fie că majoritatea vârstnicilor au decedat în luna septembrie sau că morţile copiilor nu erau înregistrate. Conform unor rapoarte din Franţa, pierderile umane au fost substanţiale ,,Cei bătrânii, copii şi multe persoane bolnave au murit în interiorul caselor, corpul lor fiind combustibil pentru înteţirea flăcărilor”.

6. Ludovic al-XVI-lea al Franţei şi-a oferit sprijinul

Au trecut câteva săptămâni până când veştile despre incendiul din Londra au ajuns în Franţa. Ambasadorul veneţian din capitala franceză a declarat că ,,accidentul va rămâne cunoscut în decursul secolelor”.

Pe cont propriu, Ludovic al-XIV-lea s-a decis să ofere ajutor sub forma hranei şi a altor necesităţi persoanelor afectate de incendiu. În timpul Marelui Foc, Franţa se afla de partea olandezilor în lupta celor din urmă cu Anglia. Ludovic a afirmat însă că ,,Marele foc a fost un accident deplorabil în care au fost implcaţi nenumăraţi oameni nevinovaţi”.

7. A existat un complot de incendiere a Londrei

În aprilie 1666, un grup de parlamentari condus de John Rathbone şi William Saunders au fost încarceraţi pentru complotul de asasinare al lui Carol al-II-lea al Angliei, răsturnarea guvernului şi incendierea Londrei. 

8. Oamenii şi-au dat frâu liber imaginaţiei

La 6 septembrie, veştile privind marele foc au ajuns şi în Berwick, unde soldaţii din zonă au susţinut că au avut viziuni privind ,,navele din aer”. În timp ce Bulstrode Whitelocke (avocat) călătorea prin Wiltshire pentru a strânge mai multe informaţii despre incendiu, acesta l-a întâlnit pe prietenul său Sir Seymour Pyle care i-a spus că a avut loc o luptă mare între 60.000 de presbiterieni şi miliţieni care a dus la moartea şi încarcerarea a 30.000 de rebeli. La scurt timp, Whitelocke a descoperit că Pyle ,,consumase prea mult vin”. 

9. Marele foc din Londra a fost prezis

La câteva săptămâni înainte de incendiu, un bărbat pe nume Light a afirmat că a fost întrebat de un papist: ,,Aştepţi să aibă loc mari evenimente în 1666, crezi că Roma va fi cea care va fi distrusă, dar cum ar fi dacă asta s-ar întâmpla în cazul Londrei?”

Cu cinci luni înainte de incendiu, Elizabeth Styles a susţinut că un francez i-a spus că într-un anumit punct, între iunie şi octombrie, ,,între Temple Bar şi Podul din Londra nu va mai exista nicio casă”.  În 1651, un astrolog denumit WIliam Lily a creat un pamflet care conţinea ilustraţii cu predicţii privind viitorul Angliei. Imaginile prezentau oraşul cuprins de flăcări şi nave maritime de război, infestări cu rozătoare, morţi în masă şi foamete. 

10. Marele foc nu a fost singurul incendiu din Londra anului 1666

Pe 9 noiembrie, un incendiu a izbucnit în clădirera Horse Guard din apropierea palatului Whitehall. Oamenii au speculat că focul a pornit de la o lumânare aprinsă care a căzut în paie. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase