Home » Istorie » Camera în care a stat Sally Hemings, sclava cu care Thomas Jefferson a avut şase copii, a fost descoperită

Camera în care a stat Sally Hemings, sclava cu care Thomas Jefferson a avut şase copii, a fost descoperită

Publicat: 08.07.2017
Arheologii au excavat o zonă a casei lui Thomas Jefferson care în trecut a fost locuită de Sally Hemings, o sclavă cu care bărbatul a avut şase copii. Camera femeii a fost construită în 1806 şi era amplasată lângă dormitorul lui Jefferson.

Camera a fost descoperită în conacul lui Jefferson din Monticello, informează Mail Online. Sally Hemings (1773-1835) era o sclavă a moşiei.Totodată, Madison Hemings, tatăl lui Sally, era de fapt socrul lui Thomas Jefferson, John Wayles. Femeia a devenit proprietatea lui Jefferson prin intermediul unei moşteniri a domeniul lui Wayles în 1774. 

Femeia a născut şase copii care ar fi fost crescuţi de către Thomas Jefferson după moartea soţiei sale Martha Jefferson. În septembrie 1802, jurnalistul James T. Callender scria într-un ziar al vremii că Jefferson ,,o ţinea concubină pe una dintre sclavele sale”. ,,Numele său era Sally,” a adăugat Callender, augerând că Jefferson a avut ,,mai mulţi copii” cu aceasta.  Articolul privind aventura sexuală a lui Jeffersn cu o sclavă s-a răspândit în întreaga lume. 

Sursa: Thomas Jefferson Foundation

Deşi a fost utilizată ca o armă în timpul candidaturii politice a lui Jefferson, bărbatul nu a clarificat niciodată situaţia. Deşi nu a fost niciodată o femeie liberă, după moartea lui Jefferson acesteia i-a fost permis să plece din Monticello pentru a trăi cu fii săi Madison şi Eston Hemings, în Charlottesville. Unii istorici consideră că Jefferson şi-a ţinut aproape cei şase copii ca sclavi până când au ajuns la maturitate, după care au fost eliberaţi pe rând. 

Thomas Jefferson a redactat declaraţia de independenţă şi a devenit al treilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Gardiner Hallock, directorul cercetării de la Monticello a declarat ,,Descoperirea ne oferă informaţii privind viaţa sclavilor. Unii dintre copiii lui Sally s-ar fi născut în această cameră. Este important pentru că vedem o altă perspectivă despre Sally ca şi persoană, era o mamă, fiică şi o soră”.

Sursa: Thomas Jefferson Foundation

Urmând descrierea realizată de un nepot al lui Jefferson, arheologii au început să excaveze camera care servea drept baie pentru turişti din 1941. Fraser Neiman, director al excavărilor din Monticello, susţine că în urma săpăturilor a fost descoperită o structură sub formă de inimă, un şemineu, un loc pentru gătit şi podeaua originală. 

După restaurare, camera va putea fi vizitată de turişti. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase