Home » Istorie » Momentul în care americanii au crezut că a început primul război nuclear

Momentul în care americanii au crezut că a început primul război nuclear

Momentul în care americanii au crezut că a început primul război nuclear
Publicat: 20.08.2017
În prezent, în cazul în care Statele Unite ale Americii ar fi ameninţate de iminenţa unui atac cu arme nucleare, populaţia ar putea fi avertizată prin intermediul canalelor de media. Însă pe 20 februarie 1971, SUA au crezut că se află la începutul unui război nuclear.

Încă din 1951, SUA a utilizat canalele de radio şi TV pentru a trimite informaţiii despre urgenţe. Sistemul a fost creat în perioada Războiului Rece din cauza fricii SUA privind un atac nuclear. În timp ce relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi URSS s-au răcit, oficialii au decis să creeze un sistem care le va permite să transmită informaţii americanilor, dar şi o metodă prin care ar putea deruta aeronavele sovietice, informează History

CONCELRAD a fost proiectat pentru închiderea staţiilor radio americane şi activarea anumitor canale pentru transmiterea informaţiilor privind pericolul către civili.  În 1963, sistemul a fost modernizat primind numele de Emergency Broadcast System. Noul sistem putea fi utilizat pentru transmiterea urgenţelor la nivel naţional, dar şi a dezastrelor naturale la nivel local. 

Sistemul era testat în fiecare sâmbătă. Dar în cadrul unuia dintre teste, din 1971, un mesaj real a apărut pe reţeaua de transmisiune a SUA.  ”Autentificarea mesajului: ură.”, ”Acesta este un mesaj de urgenţă transmis de către preşedinte. Programele obişnuite vor înceta imediat.” Cuvântul de cod ”ură” era asemănător cu cel transmis zilnic reţelelor de radiodifuziune pentru verificarea unei alerte de urgenţă

Radiodifuziunile au întrerupt imediat transmisiunile şi au citit un script mandatoriu în care era afirmat că programul obişnuit a fost întrerupt la cererea guvernului. În acel moment, haosul a acaparat posturile de radio şi televiziune. În aceea perioadă avea loc Războiul din Vietnam.  Mulţi americani s-au întrebat dacă bătăliile SUA împotriva comuniştilor au evoluat într-un război nuclear. 

Între timp autorităţile încercau să înţeleagă ce se întâmplă. Pentagonul a fost contactat pentru lămuriri. Atunci când centrul pentru situaţii de criză a înţeles despre ce este vorba, angajaţii au căutat cuvântul de cod necesar pentru oprirea transmisiunii. Au încercat să încheie transmisiunea de şase ori, dar au eşuat. 

După 40 de minute de transmisiuni, Oficiul Apărării Civile din SUA a transmis un mesaj de anulare ce conţinea cuvântul de cod corect ”neastâmpărat”. Era primul test major al sistemului ce a rezultat într-unul dintre cele mai mari eşecuri ale sistemului de transmisiune de urgenţă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase