Home » Istorie » Secretul construirii Marii Piramide din Giza a fost dezvăluit. Metoda ingenioasă utilizată de egipteni pentru transportarea blocurilor de 2 tone de la peste 800 de kilometri depărtare

Secretul construirii Marii Piramide din Giza a fost dezvăluit. Metoda ingenioasă utilizată de egipteni pentru transportarea blocurilor de 2 tone de la peste 800 de kilometri depărtare

Publicat: 27.09.2017
Timp de secole a reprezentat una dintre cele mai mari enigme: cum a reuşit o comunitate din Epoca Bronzului, cu foarte puţine cunoştinţe tehnologice, să creeze Marea Piramidă din Giza (Gizeh), cea mai veche şi singura supravieţuitoare din cadrul celor Şapte Minuni ale Lumii Antice.

În prezent, arheologii au descoperit dovezi fascinante privind modul în care egiptenii transportau blocuri de 2 tone şi jumătate de granit de la 800 de kilometri depărtare pentru a construi mormântul faraonului Khufu (cunoscut şi drept Keops, după numele dat de greci) în anul 2.550 î.Hr. 

Conform Mail Online, piramida cu o înălţime de 146 de metri a fost una dintre cele mai mari structuri construite de om până în Evul Mediu.  Prin intermediul descoperirii unui papirus vechi , a unei bărci ceremoniale şi a unui sistem ingenios s-au oferit indicii cu privire la infrastructura creată de muncitori. 

Documentele arheologice detaliate prezintă modul în care sute de muncitori antrenaţi au transportat 170.000 de tone de granit de-a lungul Nilului în bărci de lemn legate cu sfori  printr-un sistem de canale construit până la portul din  apropierea piramidei. Papirusul descoperit în portul Wadi Al-Jarf oferă noi detalii privind rolul bărcilor în construirea piramidelor. Scris de către Merer, un supraveghetor al unui grup de 40 de muncitori, papirusul reprezintă prima dovadă a construirii Marii Piramide şi descrie în detaliu cum au fost transportate materialele din Tura în Giza.

În jurnalul său, Merer descrie şi modul în care echipajul său a fost implicat în transformarea mediului înconjurător, construirea digurilor pentru schimbarea cursului apei Nilului şi îndreptarea acesteia către piramidă prin canale construite oameni. 

De o perioadă lungă de timp este cunoscut faptul că granitul din camerele interioare a fost adus din Aswan, aflat la 857 de kilometri de Giza, în timp ce piatra exterioară a fost adusă din Tura, aflat la 12 km. 

Arheologul Mark Lehner, principalul cercetător a descoperit dovezi privind existenţa canalelor subterane din Giza. ”Am descoperit bazinul central al canalelor care considerăm că a fost principala zonă de livrare de la poalele piramidei,” spune el. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase