Home » Istorie » O piesă din mozaic ce i-a aparţinut sângerosului împărat Caligula a fost descoperită în apartamentul unei femei

O piesă din mozaic ce i-a aparţinut sângerosului împărat Caligula a fost descoperită în apartamentul unei femei

Publicat: 30.10.2017
O piesă din mozaic ce i-a aparţinut sângerosului împărat Caligula a fost descoperită în apartamentul unei femei
Majoritatea persoanelor nu şi-ar pune în sufragerie o masă de cafea confecţionată din opera de artă a unuia dintre cei mai însetaţi de sânge şi tirani împăraţi romani. Însă vânzătoarea de antichităţi Helen Fioratti nu avea nicio idee că mozaicul care se afla în sufrageria sa de zeci de ani i-a aparţinut lui Caligula.

Fioratti a obţinut piesa în urmă cu 45 de ani, de la o familie de artistocraţi. Conform Atlas Obscura, mozaicul a fost descoperit în secolul IX în lacul Nemi din apropierea casei familiei. Fioratii a cheltuit mii de dolari pentru a obţine piesa, care a fost transportată în New York şi pe care apoi a transformat-o într-o masă de cafea.

În ultimele luni însă, Unitatea de Recuperare a Artei italiene cu sediul în New York a lucrat pentru descoperirea şi repatrierea obiectelor de artă italiene furate, iar mozaicul a intrat în atenţia lor. Conform unităţii, piesa face parte dintr-o navă ceremonială a împăratului Caligula. 

Al treilea împărat roman, Caligula, este cunoscut pentru festinurile şi crimele pe care le-a realizat în timpul celor patru ani de domnie (37-41  d.Hr.). Fiu al unui mare lider militar, şi-a petrecut copilăria cu tatăl său pe malul Rinului. Acesta purta mereu o uniformă militară croită special pentru el. Datorită pantofilor mici pe care îi purta, apropiaţii au început să-l numească ,,Caligula” ceea ce înseamnă ,,cizmă mică.” În timpul guvernării sale, Caligula a devenit cunoscut pentru crimele sale, tendinţele hedoniste, egoul său puternic şi planurile sale nebuneşti. 
 
Deciziile pe care împărtatul le-a făcut în timpul domniei au dus în cele din urmă la asasinarea lui. Unii istorici sugerează că barca sa a fost scufundată intenţionat după asasinarea lui Caligula pentru ascunderea dovezilor privind ororile din timpul domniei sale.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: