Home » Istorie » Ultimul împărat al Imperiului Roman: Teodosiu I

Ultimul împărat al Imperiului Roman: Teodosiu I

Ultimul împărat al Imperiului Roman: Teodosiu I
Credit foto: CC BY-SA 2.5
Publicat: 17.01.2024
Teodosiu a fost ultimul împărat al întregului Imperiu Roman.
Flavius Theodosius, cunoscut ca Teodosiu I sau Teodosiu cel Mare, s-a născut la 11 ianuarie 347 în Cuca (nord-vestul Hispaniei), fiind fiul generalului Flavius Theodosius. La vârsta de 32 de ani (19 ianuarie 379) devine co-împarat alături de Graţian, după moartea împaratului Valens la Adrianopol (378). Teodosiu I guverna provinciile Orientale, unde a instituit o serie de măsuri pentru întărirea Imperiului, printre acestea numărându-se reforme în domeniul dreptului, fiscalităţii, finanţelor, acceptarea unui număr sporit de contingente „barbare” în armată.

 

 

Spirit energic şi autoritar, acesta a sprijinit ortodoxismul niceean, devenit obligatoriu prin edictul de la Tesalonic din 380 care stabilea  religia de stat obligatorie pentru toţi supuşii imperiului.

După lupte grele cu vizigoţii, care ocupaseră o parte din peninsula balcanică, Teodosiu a ajuns la o înţelegere cu aceştia, semnându-se un tratat de pace în 382, prin care îi stabileşte ca federaţi în provincia Tracia, între Balcani şi Dunăre. După aceasta, Teodosiu a trebuit să-i vină în ajutor Valentinian al II-lea (co-împărat în părţile apusene ale imperiului roman), împotriva uzurpatorului Clemens Maximus. Oştile lui Teodosiu l-au învins pe Maximus în 388, acesta fiind executat.
După moartea lui Valentinian al II-lea în 392 şi proclamarea retorului Flavius Eugenius ca împarat în Occident, Teodosiu a început o companie militară împotriva acestuia, pe care l-a învins la Frigidius (la poalele Munţilor Alp), în septembrie 394. Imperiul Roman este astfel reunificat, pentru ultima dată în istorie, sub o singura autoritate.
Peste numai câteva luni, la 17 ianuarie 395, Teodosiu a murit la Mediolanum (Milano de astăzi). Avea 48 de ani.  După moartea lui, Imperiul Roman este divizat definitiv între cei doi fii ai sai: Arcadie în Imperiul Roman de Răsărit, sub regenţa lui Rufinus, şi Honorius în Imperiul Roman de Apus, sub regenţa lui Stilicho.
Descoperă vă prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 17 ianuarie:
1468 – A încetat din viaţă eroul naţional Skanderberg, conducătorul poporului albanez împotriva dominaţiei otomane (n. 1405)
1600 – S-a născut Pedro Calderon de la Barca, dramaturg spaniol (d. 25 mai 1681)
1706 – S-a născut Benjamin Franklin, politician, filosof şi om de ştiinţă american (m.1790)
1798 – S-a născut filosoful francez Auguste Comte, reprezetant de seamă al sociologiei şi a pozitivismului (15 sept 1857)
1820 – S-a născut scriitoarea Anne Brönte („Agnes Grey”) (d. 28 mai 1849)
1834 – S-a încheiat o Convenţie ruso-turcă la Petersburg, prin care Poarta a recunoscut Regulamentul organic potrivit prevederilor Tratatului de la Adrianopol din septembrie 1829. S-a prevăzut ca, în mod excepţional, primii domni ai celor două Principate Române să fie numiţi de cele două puteri semnatare ale Convenţiei
1859 – Al. I. Cuza l-a numit prim-ministru al Moldovei pe Vasile Sturdza
1860 – S-a născut scriitorul rus A.P.Cehov („Trei surori”, „Livada de vişini”)(m. 2 iunie 1904)
1897 – A murit ofiţerul Pavel Zăgănescu, comandant al detaşamentului de pompieri care a luptat, la 13 septembrie 1848, la cazarma de pe Dealul Spirii din Bucureşti, împotriva trupelor turceşti sosite în Ţara Românească să înfrângă Revoluţia de la 1848
1899 – S-a născut Al Capone (supranumit Cicatrice), gangster american (d. 1947)
1933 – S-a născut, la Cairo, cântăreaţa de muzică uşoară, Dalida (Jolanda Gigliotti). Stabilită în Franţa (1955), Dalida a avut o carieră de succes (discuri de aur şi de platină) (m. 1987)
1985 – A murit, la Nogent sur Marne, Irina Codreanu, sculptor şi desenator. Între anii 1924-1928 lucrează în atelierul lui Brâncuşi
1991 – Harald al V-lea devine rege la Norvegiei, succedându-i la tron tatălui său, regele Olaf al V-lea
2000 – Vicepreşedintele PNŢCD Ion Raţiu a încetat din viaţă
2002 – A încetat din viaţă scriitorul spaniol Camilo Jose Cela, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1989
2003 – A încetat din viaţă cel mai cunoscut antropolog român, Cantemir Rişcuţia (n. 1923)
2005 – A încetat din viaţă fostul lider reformist chinez Zhao Ziyang
2011  – A încetat din viaţă producătorul muzical american Don Kirshner, supranumit „omul cu urechea de aur”; a lansat carierele unor artişti de renume, precum Neil Diamond, Bobby Darin, Neil Sedaka şi a duetului Carole King-Gerry Goffin, autorii pieselor „Will You Love Me Tomorrow” şi „The Loco-Motion” (n. 17 aprilie 1934).
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase