Home » Istorie » Albert Speer, bărbatul pe care Hitler îl considera ”o rudă spirituală” şi care a dublat producţia de armament a maşinăriei de război naziste

Albert Speer, bărbatul pe care Hitler îl considera ”o rudă spirituală” şi care a dublat producţia de armament a maşinăriei de război naziste

Publicat: 14.04.2018
În 1931, tânărul arhitect Albert Speer a participat la o adunare a naziştilor din Berlin. Poate că era captivat de mesajele transmise de partid sau poate a considerat că, în acel loc, şi-ar fi putut promova serviciile. Istoria pare să o confirme însă pe cea din urmă. Reprezentantul nazist ajungând pe culmile puterii prin intermediul unui vis comun cu Adolf Hitler, construirea unei Noii Germanii.

După câţiva ani de la participarea la întrunire, Albert Speer s-a alăturat partidului. Conform War History Online, numele său i-a fost prezentat lui Joseph Goebbels (Ministrul Propagandei Publice) ca fiind al unei persoane care ar putea ajuta la renovarea sediului nazist din Berlin. 

Atunci când lui Speer i-a fost cerut să realizeze planurile pentru următoarea întrunirea a naziştilor din Nurnberg, bărbatul a fost trimis să i le arate chiar lui Hitler. Acesta nu doar că le-a aprobat, dar l-a catalogat pe Speer ca fiind ”o rudă spirituală”.  În următorul an, Speer a fost pus la conducerea Oficiului pentru Construcţii. Înainte să împlinească vârsta de 30 de ani, Speer avea deja o poziţie de putere impresionantă. El împreună cu Hitler trasau planurile Noii Germanii. 

Speer a ajutat la propulsarea grandorii şi superiorităţii naziştilor

Speer credea că cea mai impresionantă operă a sa care a rezistat testului timpului era Zeppelinfeld din Nurnberg, care putea adăposti 340.000 de oameni, şi Catedrala Luminilor ce a realizat-o pentru întrunirile nocturne ale naziştilor şi care avea în jurul său 130 de lumini antiaeriene. De asemenea, când Hitler s-a plâns de faptul că design-ul Stadionului Olimpic Werner March era prea modern, Speer a adăugat o structură exterioară din piatră pe care a finalizat-o până la Olimpiada din 1936

Zeppelinfeld – Credit foto: Guido R/ Wikimedia Commons

Atunci când ruşii au plănuit să realizeze o structură din  piatră uriaşă pentru pavilionul lor din cadrul Târgului Mondial din Paris, Speed a proiectat o structură din piatră şi mai mare cu un măreţ vultur ce se afla deasupra structurilor ruseşti. 

Însă unul dintre cele mai măreţe planuri ale lui Speer a fost realizat în Germania înainte de încheierea războiului şi prăbuşirea nazismului. Stadionul German era cea mai mare clădire de acest tip din lume ce avea o capacitate de 400.000 de locuri. 

Speer a construit noua cancelarie a lui Hitler în doar opt luni

În ianuarie 1938, Hitler îşi dorea construirea unei noi cancelarii (foto jos) pentru primirea diplomaţilor străini în timpul Anului Nou. Speer a demarat proiectul în aprilie şi a terminat întreaga clădire cu 2 zile mai devreme. Pentru a realiza acest lucru, 8.000 de oameni au lucrat în două ture. 

Credit foto: Bundesarchiv, Bild 146-1979-105-02 / Hoffmann, Heinrich / CC-BY-SA 3.0

Planurile celor doi erau măreţe, ei doreau să transforme Berlinul în Welthauptstadt Germania (Capitala Mondială a Germaniei). Printre planurile de reconstruire a Berlinului se număra realizarea unei străzi imense din nord către sud, iar la unul dintre capete ar fi fost construit un Arc de Triumf atât de mare încât structura originală din Paris ar fi încăput sub el. 

La celălalt capăt al străzii s-ar fi aflat clădirile guvernamentale, printre care şi Volkshalle, o clădire uriaşă în care ar fi încăput 180.000 de oameni. 

În cel de-Al Doilea Război Mondial, Hitler l-a numit pe Speer, Ministru al Muniţiei şi Producţiei de Armament pentru Război

Sursa: Wikimedia Commons

În cadrul noului său post, Speer a consolidat rapid toată industria şi fabricile aflate sub jurisdicţia mai multor agenţii sub conducerea sa. În mai puţin de doi ani a dublat producţia de tancuri şi a redus timpul de producţie al submarinelor de la un an la două luni. De asemenea, a făcut ca maşinăria de război germană să producă suficient echipament pentru alimentarea a două divizii militare germane. 

Însă, după pierderea Sileviei Superioare şi a cantităţii uriaşe de cărbune, Speer ştia că războiul a fost pierdut şi a încercat chiar să îl convingă şi pe Hitler de acest lucru. În timpul condamnării oficialilor nazişti ce au avut loc după încheierea războiului, Speer a insistat asupra nevinovăţiei sale afirmând că nu a ştiut nimic despre atrocităţile realizate de Germania nazistă. Bărbatul a prezentat în faţa judecătorilor imaginea ”nazistului bun” care în aceeaşi măsură nu era responsabil pentru atrocităţile nazismului, dar în acelaşi timp accepta ”responsabilitatea morală”. În cele in urmă, Speer a scăpat de pedeapsa cu moartea şi a petrecut 20 de ani în închisoare. 

Desigur, sursele istorice contrazic spusele arhitectului din faţa judecătorilor. În cadrul fabricilor aflate sub comanda sa au lucrat prizonieri de război şi cei din lagărele de exterminare. Munca era forţată şi inumană, multe persoane murind sub conducerea lui Speer. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase