Home » Istorie » A fost găsit cel mai vechi mesaj în sticlă, iar conţinutul său este uimitor

A fost găsit cel mai vechi mesaj în sticlă, iar conţinutul său este uimitor

Publicat: 12.03.2018
Un mesaj în sticlă ce datează din 1886, adică acum 132 ani, a fost găsit îngropat pe jumătate în nisipul unei plaje din vestul Australiei. Mesajul a străbătut oceanul mai mult de un secol, înainte de a fi descoperit la aproape 950 de kilometri de locul unde a fost aruncat dintr-o navă ce naviga Oceanul Indian.

Atât sticla, cât şi conţinutul au rămas surprinzător de intacte la descoperirea lor de către Tonya Illman în luna ianuarie a acestui an, la 50 de metri de linia de ţărm de pe Wedge Island, scrie Science Alert.

Mesajul nu conţinea un strigăt după ajutor, ci făcea parte dintr-un experiment german care a avut loc din 1864 până în 1933 şi care avea scopul de a carta curenţii oceanici.

În tot acest timp, au fost aruncate astfel mii de sticle din navele germane. Fiecare conţinea o hârtie cu data, coordonatele exacte ale vaporului atunci când sticla a fost aruncată, numele navei, portul său şi ruta pe care călătorea.

Pe cealaltă parte a hârtiei era un chestionar, unde oricine care găsea sticla trebuia să scrie când şi unde a găsit-o, iar apoi să trimită documentul la Observatorul Naval German din Hamburg sau la cel mai apropiat consulat german.

Credit: WA Museum

Soţul doameni Illman, Kym, a reuşit să descifreze mesajul, întrucât cerneala era ştearsă. Aşa s-au aflat detaliile menţionate mai sus, precum poziţia navei la momentul respectiv, numele navei (Paula), data (12 iunie 1886) şi ruta (de la Cardiff la Makassar).

Soţii au dus artefactul la Western Australian Museum pentru confirmare. Cea mai spectaculoasă descoperire a venit atunci când australienii au contactat cercetătorii din Germania. „În mod incredibil, o căutare în arhive au găsit o menţionare în jurnalul de bord al căpitanului vaporului Paula la data de 12 iunie 1886, în care menţiona această sticlă. Datele şi coordonatele corespund exact cu cele ale mesajului din sticlă”, a precizat Ross Anderson de la WA Museum. De asemenea, „scrisul din jurnal corespunde cu cel din mesajul sticlei, aparţinând aceleiaşi persoane – căpitanul navei”.

Mai mult decât atât, cu 132 de ani, este pe departe cel mai vechi mesaj în sticlă descoperit vreodată, devansând deţinătorul anterior al recordului de 108 ani şi 138 de zile al unei nave britanice care efectua un studiu similar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost găsit un mesaj, vechi de 50 de ani, ascuns într-o sticlă

După o călătorie de 40 de zile, mesajul dintr-o sticlă a unui cuplu a ajuns la un pescar din Gaza. Ce conţinea mesajul

O sticlă ce conţinea un mesaj vechi de 40 de ani, aruncată în Oceanul Pacific, recuperată în Alaska

A fost descoperit cel mai vechi mesaj dintr-o sticlă plutitoare. Ce conţine

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase