Home » Istorie » Anul în care a fost inaugurat, în Cişmigiu, ansamblul de statui ”Rondul Român” – 100 de ani în 100 de momente

Anul în care a fost inaugurat, în Cişmigiu, ansamblul de statui ”Rondul Român” – 100 de ani în 100 de momente

Publicat: 24.03.2018
În 27 iunie 1943, a fost inaugurat, în Cişmigiu, ansamblul de statui "Rondul Român".
Ansamblul reprezintă busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române.
 
Rondul Român a fost inaugurat în timpul mandatului primarului Bucureştiului Ion Răşcanu, din iniţiativa ministrului educaţiei naţionale, Ion Petrovici.
 
Rondul roman este o platformă circulară creată după model englezesc. Ansamblul este alcătuit dintr-o alee circulară cu raza de aproximativ 30 de metri, în mijloc, se află un rond de gazon al cărui centru e marcat de un vas ornamental de lut ce seamănă cu un chiup antic. Sunt aşezate în jurul cercului 12 busturi de marmură la distanţe egale, pe postamente identice, paralelipipedice, cu o înălţime de 2,40 metri şi tăiate în piatră de Muscel, reprezentând 12 scriitori şi oameni de cultură români. Fiecare nume de scriitor e însoţit de numele sculptorului, inscripţionat în lateralul busturilor.
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase