Home » Istorie » Una dintre cele mai puternice arme din istorie, creată de nazişti, a lăsat o urmă permanentă asupra mediului

Una dintre cele mai puternice arme din istorie, creată de nazişti, a lăsat o urmă permanentă asupra mediului

Una dintre cele mai puternice arme din istorie, creată de nazişti, a lăsat o urmă permanentă asupra mediului
Publicat: 22.04.2018
Nava de război Tirpitz a Germaniei naziste era cea mai impunătoare şi mare armă de acest fel construită vreodată de orice flotă europeană. Ar fi fost însă o ţintă uşoară pentru bombardiere, dar vehiculul acvatic avea un as în mânecă: un nor gros şi toxic pe care îl emana şi sub care se putea ascunde în caz de raiduri aeriene. Acesta a lăsat însă urme în mediul înconjurător.

„Martorii lui Tirpitz” au fost copacii. „Efectele confruntărilor militare din timpul celui de Al Doilea Război Mondial sunt încă vizibile în pădurile Norvegiei, 70 de ani mai târziu”, a precizat Claudia Hartl, cercetătoare la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania.

Hartl şi-a prezentat descoperirile la simpozionul anual de la European Geosciences Union, care s-au bazat pe analizele trunchiurilor de pini din jurul regiunii Kåfjord, aproape de marginea nordică a Scandinaviei. Aceasta nu a dorit să vadă efectele navei asupra mediului, ci să înregistreze variaţiile de temperatură în ultimii 2.000 de ani, relatează Live Science.

Împreună cu echipa sa, Hartl nu a găsit copaci care să fi produs inele în anul 1945. „Acest „răspuns la stres excepţional nu se potrivea cu niciun model de reconstituire a climatului, deci s-au văzut nevoiţi să caute noi explicaţii”.

Au găsit că Tirpitz a staţionat la Kåfjord şi a fost scufundată de bombardierele aliate în 1944. Una dintre apărările „Reginei singuratice a Nordului”, aşa cum era numită de norvegieni, era emanarea acidului clorosufluric, care atrage umiditatea şi ducea la crearea unei zone cu ceaţă artificială.

Cercetătorii au prelevat mostre din şase locuri, observând că, cu cât pinii erau mai îndepărtaţi de Tirpitz, cu atât erau mai puţin afectaţi. Dar în cele mai apropiate locuri de navă, 60% dintre copacii analizaţi nu au produs un inel în 1945, iar unii nu au crescut timp de câţiva ani după terminarea războiului. Savanţii consideră că pinii şi-au pierdut acele din cauza ceţii, ceea ce le-a afectat capacitatea de fotosinteză.

„Au fost nevoie de 12 ani pentru ca arborii să se recupereze. Este un impact extrem de puternic”, a adăugat cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

5 ingineri şi oameni de ştiinţă care au construit maşinăria nazistă de război. Doi dintre ei au fost apoi foarte apreciaţi în SUA – FOTO

Gazul sarin a fost creat de nazişti în Al Doilea Război Mondial, dar Hitler s-a temut să-l folosească

Planuri secrete ale naziştilor în Al Doilea Război Mondial: labirintul subteran unde construiau arme nucleare

ARMA SECRETĂ pe care Hitler a pus-o la punct în timpul războiului. Tehnologia este uimitoare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase