Home » Istorie » În urmă cu 5.000 de ani, ”Omul Gheţurilor” a beneficiat de îngrijire medicală sofisticată

În urmă cu 5.000 de ani, ”Omul Gheţurilor” a beneficiat de îngrijire medicală sofisticată

Publicat: 20.09.2018
Otzi, „omul gheţurilor”, ce are o vehime de 5.300 de ani, părea că nu a beneficiat de îngrijire medicală. Dinţii săi erau cariaţi, avea o bacterie periculoasă în stomac, iar problemele sale la genunchi erau serioase. Însă un nou studiu arată că ierburile şi tatuajele pe care le avea reprezentă indicii ale unor tratamente pe care le-a utilizat pentru anumite afecţiuni.

După cum au descoperit cercetătorii, se pare că aceste practici erau obişnuite în perioada în care a trăit Otzi, fapt ce sugerează că populaţiile din acea perioadă aveau parte de un sistem de sănătate sofisticat. Conform ScienceMag, studiile anterioare au arătat că Otzi avea la el în momentul morţii mai multe remedii. 

La brâul pe care îl avea era legată o ciupercă de mesteacăn, pe care bărbatul ar fi utilizat-o pentru calmarea inflamaţiilor sau ca antibiotic. De asemenea, au mai fost descoperite frunze da fag în stomacul său, ce sunt utilizate pentru tratarea paraziţilor intestinali. De asemenea, Otzi era acoperit de 61 de tatuaje, inclusiv unele punctate în jurul încheieturilor, pe care unii specialişti le consideră ca fiind un tratament pentru durere ce ar reprezenta o formă rudimentară a acupuncturii

Unele dintre tatuajele lui Otzi erau de-a lungul gleznelor şi încheiturii mâinii, zone în care era vizibilă boala degenerativă. Aceste proceduri au necesitat o lungă perioadă de timp pentru a fi testate şi îmbunătăţite care, probabil, au fost transmise din generaţie în generaţie în societatea în care a trăit Otzi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase