Home » Istorie » O fosilă analizată recent ar putea dezvălui modul în care dinozaurii au ajuns să aibă dimensiuni uriaşe

O fosilă analizată recent ar putea dezvălui modul în care dinozaurii au ajuns să aibă dimensiuni uriaşe

O fosilă analizată recent ar putea dezvălui modul în care dinozaurii au ajuns să aibă dimensiuni uriaşe
Publicat: 14.10.2018
Anterior momentului dispariţiei dinozaurilor, sauropozii ierbivori reuşeau să atingă dimensiuni uriaşe. De asemenea, ajungeau la o greutate de aproximativ 100 de tone, ei fiind cele mai mari animale de pe uscat.

Modul în care sauropozii au atins aceste dimensiuni a rămas însă un mister pe care paleontologii încearcă să-l descifreze cu ajutorul analizării unui specimen conservat perfect. Conform Phys, Adam Marsh, paleontolog din cadrul Parcului Naţional Petrified Forest, a ajutat la realizarea unei descrieri a dinozaurului în timp ce era masterand la Universitatea din Texas. 

Dinozaurul, denumit Sarahsaurus aurifontanalis, a trăit în urmă cu aproximativ 185 de milioane de ani, în perioada timpurie a Jurasicului. Rămăşiţele ar putea deţine indicii importante privind mărimea sauropozilor. „Specimenul conţine trăsăturile anatomice ale tranziţiei ce a avut loc la sfârşitul Triasicului şi începutul Jurasicului”, a declarat Marsh. 

Descrierea a fost realizată pe baza a două schelete descoperite în Arizona de către profesorul Timothy Rowe, coautor al lucrării alături de Marsh. Mare parte din rămăşiţe sunt conservate perfect, unele părţi ale corpului fiind încă conectate, singurul element lipsă este craniul. „Astfel de specimene complete sunt extrem de rare”, a declarat Matthew Brown, directorul colecţiei din care fac parte specimenele. 

Marsh consideră specimenul ca fiind biped, cu membre superioare puternice şi cu trăsături asemănătoare cu cele ale strămoşilor săi, fiind biped, însă avea şi trăsături ce sugerau modul în care vor evolua. Mărimea şi lungimea gâtului sunt trăsături ale sauropozilor care au ajuns la dimensiuni impresionante în urma evoluţiei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase