Home » Istorie » Trasarea frontierelor la finalul Marelui Război

Trasarea frontierelor la finalul Marelui Război

Trasarea frontierelor la finalul Marelui Război
Publicat: 15.10.2018
Conferinţa "Între dreptul istoric, dreptul popoarelor şi politica de putere. Trasând frontiere la finalul Marelui Război" va avea loc la Muzeul Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, pe 19 octombrie, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri.

Pe 19 octombrie, de la ora 18.00, are loc conferinţa „Între dreptul istoric, dreptul popoarelor şi politica de putere. Trasând frontiere la finalul Marelui Război”, susţinută de Alin-Victor Matei, lector universitar doctor la Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Conferinţa va fi urmată de un webinar cu aceeaşi temă, se arată într-un comunicat trimis Descoperă.

„În contextul celebrării Anului Centenar, comunicarea îşi propune să răspundă întrebărilor Cum putea fi desenată o graniţă rezonabilă în condiţiile unei situaţii pe teren în care argumentele politico-strategice, economice sau etnice se băteau cap în cap? Care dintre ele trebuia prioritizat?”, spun organizatorii.

Sfârşitul Primului Război Mondial a adus cu sine cel mai amplu efort de redesenare a graniţelor din istorie. Cei patru ani de război total au radicalizat obiectivele combatanţilor şi au contribuit direct la implozia/dezintegrarea unora dintre ei. În 1918, statul-naţiune părea a fi modelul politic confirmat de experienţa războiului în defavoarea conglomeratelor multinaţionale. Negociatorii păcii s-au văzut confruntaţi cu o problemă de o magnitudine fără precedent, în condiţiile în care noua geografie politică era considerată a fi una din cheile noii ordini internaţionale. Trasarea noilor frontiere s-a transformat într-un proces anevoios, cu o chimie foarte complicată.

Rezultatul a fost tranşat pe fondul dezbaterilor legate de noile principii care trebuiau să guverneze reorganizarea ordinii internaţionale. În deciziile finale însă, au intrat considerente de ordin etnic, strategic, economic, precum şi raporturile de forţă în perpetuă mişcare dintre diferitele coaliţii de mari puteri şi actori locali implicate în aceste hotărâri.

Conferinţa face parte din seria „Atlas. Conferinţele MNHCV”, destinate publicului pasionat, interesat sau specializat în istorie şi cartografie. Accesul la conferinţă se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site, http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/intre-dreptul-istoric-dreptul-popoarelor-si-politica-de-putere/, şi a achitării taxei de 5 lei sau de 2,5 lei, tarif redus pentru studenţi.

 

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – i, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase