Home » Istorie » Povestea Baronului de Tinichea, evreul care a salvat de 10 ori mai mulţi conaţionali decât Schindler. Sora lui a murit la Auschwitz

Povestea Baronului de Tinichea, evreul care a salvat de 10 ori mai mulţi conaţionali decât Schindler. Sora lui a murit la Auschwitz

Povestea Baronului de Tinichea, evreul care a salvat de 10 ori mai mulţi conaţionali decât Schindler. Sora lui a murit la Auschwitz
Publicat: 11.11.2018
Un evreu care a emigrat în Bolivia, unde a devenit bogat de pe urma mineritului de tinichea, a salvat de zece ori mai mulţi evrei decât Oskar Schindler, „vedeta” filmului de Oscar „Lista lui Schindler” din 1993.

Oskar Schindler a devenit un personaj arhicunoscut după filmul de succes din 1993, regizat de Steven Spielberg, despre modul în care antreprenorul a salvat peste 1.000 de evrei, pe care i-a angajat în uzinele sale, în Polonia ocupată de nazişti.

Potrivit lui Veronica Ormachea, o jurnalistă din Bolivia, un alt afacerist, Moritz Hochschild a salvat 10.000 de EVREI, care ar fi ajuns altfel în camerele de gazare ale lui Adolf Hitler, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„A fost un eveniment fără precedent în istoria evreilor din Bolivia şi din întreaga lume”, a declarat Ormachea pentru AFP, citată de thelocal.de. „Este consemnat istoric, Hochschild a salvat 10.000 de evrei, dar nu şi pe sora lui, care a fost ucisă la Auschwitz”.

Născut în Germania, în 1881, Hochschild a devenit unul dintre cei trei „baroni”ai mineritului la începutul secolului al XX-lea, alături de Simon Patino şi Carlos Aramayo, care au influenţat mersul lucrurilor în ţara sud-americană, până în anul 1952, când mineritul a fost naţionalizat.

În romanul istoric „Los Infames” (Răufăcătorii), Ormachea povesteşte cum mii de evrei europeni au venit în America de Sud, pentru a se adăposti de teroarea nazistă.

Citeşte continuarea pe Gândul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase