Home » Istorie » Povestea fraţilor Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Dintr-un experiment făcut de distracţie, au ajuns la crearea primului vehicul zburător funcţional – GALERIE FOTO

Povestea fraţilor Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Dintr-un experiment făcut de distracţie, au ajuns la crearea primului vehicul zburător funcţional – GALERIE FOTO

Publicat: 02.01.2019
Povestea fraţilor Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Dintr-un experiment făcut de distracţie, au ajuns la crearea primului vehicul zburător funcţional – GALERIE FOTO
Joseph-Michel Montgolfier (26 august 1740 – 26 iunie 1810) şi Jacques-Étienne Montgolfier (6 ianuarie 1745 – 2 august 1799) sunt fraţii francezi care au creat primul balon cu aer cald. Aceştia au elaborat schiţa de bază a balonului lor numit “Globe aérostatique”, care ulterior a fost îmbunătăţit şi a servit drept instrument pentru explorarea atmosferei superioare.

Fraţii s-au născut într-o familie de fabricanţi de hârtie în Annonay din Franţa. Familia avea 16 copii, dintre care Joseph era al doisprezecelea, iar Etienne al cincisprezecelea. Cel mai mare frate, Raymond, era moştenitorul afacerii de familie. Etienne a fost trimis la Paris pentru a studia arhitectura, dar a revenit acasă după moartea fratelui său Raymond, relatează The Vintage News.

Fabricarea hârtiei era o tehnologie avansată în secolul al XVIII-lea, astfel că atunci când Etienne s-a întors în atelierul tatălui său, aptitudinile sale tehnice acumulate la facultate erau mai mult decât binevenite. A preluat afacerea şi a reuşit să aplice inovaţiile de ultimă generaţie ale olandezilor.

De asemenea, şi Joseph lucra în afacerea de familie. În 1782 a creat o cutie de lemn foarte subţire şi i-a acoperit marginile şi partea superioară cu tafta, un tip de mătase lucioasă şi netedă. La fundul cutiei, a aprins o hârtie. Cutia de lemn s-a putut ridica la tavan. Amuzat de acest experiment, Joseph i-a scris lui Etienne, spunându-i să repete experimentul. Împreună, au construit acelaşi model, dar la o scară mai mare.

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

În 1783, aceştia au realizat un balon rotund din pânză de sac cu trei straturi subţiri de hârtie. În demonstraţia publică, au umplut balonul cu aer încălzit prin arderea paielor şi a lânii sub deschiderea din josul balonului. Acesta s-a ridicat la circa 90 de metri în aer şi a rămas acolo timp de 10 minute înainte să revină la sol.

După acest succes, fraţii Montgolfier şi-au prezentat balonul la Paris şi Versailles. Chiar au trimis o oaie, un cocoş şi o raţă cu balonul drept pasageri. De fiecare dată, obiectul a plutit timp de 10 minute, după care a revenit în siguranţă la locul lansării.

Tot în 1783, Etienne Montgolfier a colaborat cu Jean-Baptiste Revellion, un fabricant de tapet, iar împreună au construit un balon de peste 1.000 de metri cubi realizat din tafta căptuşit de lac de aluminiu.

Revellion a realizat un tapet colorat care acoperea balonul. Era albastru cu motive aurii, semne zodiacale şi sori. O lună mai târziu, doi angajaţi ai lui Revellion au zburat ca pionieri cu balonul, într-un coş ataşat obiectului, iar de atunci, balonul a devenit un vehicul care a revoluţionat tehnologia şi explorarea, împlinind visul omenirii de a zbura

Compania fraţilor Montgolfier încă există în Annonay sub numele de Montgolfier et Canson şi încă produce hârtii de multe tipuri care se vând în 120 de ţări.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Top 10 invenţii care au schimbat lumea. Una dintre ele aparţine unui român

Un filipinez a zburat cu dronă electrică de pasageri inventată chiar de el

Un inventator finlandez şi-a construit o saună plutitoare

Elon Musk dezvăluie secretele SUCCESULUI. Cei trei paşi pe care trebuie să-i urmezi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase