Home » Istorie » Submarinele germane, ”haita de lupi” din Al Doilea Război Mondial care a refuzat să se predea Aliaţilor. Motivul poate fi ascunderea lui Hitler

Submarinele germane, ”haita de lupi” din Al Doilea Război Mondial care a refuzat să se predea Aliaţilor. Motivul poate fi ascunderea lui Hitler

Publicat: 01.01.2019
Submarinele germane erau spaima Atlanticului în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Aceste maşinării reuşeau să scape reglementării severe a flotei Germaniei hotărâtă la Tratatul de la Versialles. Un aspect interesant este dorinţa de a nu renunţa la luptă, chiar dacă războiul s-a terminat. Motivul: era posibil să-l transporte pe Hitler în Argentina.

După sfârşitul Primului Război Mondial, Germania a fost limitată la şase cuirasate de cel mult 10.000 de tone, şase crucişătoare şi 12 distrugătoare, scrie War History Online.

Torpila era arma principală a submarinului, dar acesta avea pe punte şi un tun, care era deseori folosit atunci când nava ieşea la suprafaţă.

Tenacitatea submarinului german l-a făcut chiar şi pe Winston Churchill să recunoască faptul că această armă era singurul lucru de care se temea cu adevărat. Chiar şi aşa, obiectivul principal al submarinelor era să atace convoaiele care transportau arme, trupe şi provizii, în principal din SUA în Marea Britanie.

Numărul total de nave scufundate de submarine se apropie la 3.000. Dintre acestea, 2.845 erau nave comerciale şi mai puţin de 200 era de război.

U-530 era un submarin de ultimă generaţie al Germaniei. Necesita un echipaj din 48 de marinari, avea 6 tuburi pentru torpile şi un armament complet de 22 de torpile. Avea un tun antiaerian standard şi comunicaţie prin radar. A făcut parte din flotila a 10-a, iar apoi din flotila a 33-a. Echipajul era activ în mai multe misiuni de patrulare, unde a scufundat două nave şi a avariat serios o a treia.

U-530 verificat de argentinieni. Credit: Wikimedia Commons

După moartea lui Hitler, până în iulie 1945, echipajul a refuzat să se predea. A călătorit până în Argentina unde, într-un final, au renunţat la luptă pe 10 iulie 1945 la Mar del Plata. Motivul din spatele refuzului căpitanului este necunoscut, la fel ca alte aspecte legate de ultima călătorie.

Spre exemplu, călătoria a durat cu două luni mai mult decât ar fi trebuit. Când submarinul a ajuns la destinaţie, echipajul nu putea fi identificat, iar jurnalul de bord dispăruse, la fel şi tunul de pe punte.

A circulat un zvon care există şi până astăzi: U-530 i-a dus pe Hitler şi pe Eva Braun într-un loc sigur. A fost apoi acuzat că a scufundat un crucişător brazilian, deşi acuzaţiile au fost retrase după ce s-a aflat că scufundarea navei a avut din cauza unui accident.

Echipajul a fost trimis înapoi în Germania, iar soarta submarinului a fost pecetluită după ce a fost folosit ca ţintă într-un exerciţiu al flotei americane.

Totuşi, U-530 nu a fost ultimul care să se fi predat. Căpitanul lui U-977 se îndrepta cu submarinul său spre Argentina, pe 17 august 1945. Ruta sa de evadare includea o zonă din Norvegia la Bristol, foarte bine păzită de Aliaţi. A călătorit timp de 99 de zile până să ajungă la Mar del Plata, pe coasta argentiniană, unde s-au predat autorităţilor argentiniene. Şi în jurul acestuia au circulat zvonuri conform cărora nava i-a transportat pe Adolf Hitler şi pe Eva Braun. De asemenea, la fel ca U-530, a fost distrus într-un exerciţiu militar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

K-19, unul dintre cele mai ”ghinioniste” submarine din istorie. Ar fi putut provoca cel de-Al Treilea Război Mondial

Submarinul nazist ce l-ar fi transportat pe Hitler în America de Sud după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost descoperit în apropiere de Danemarca

Primele submarine din istorie. Cum s-a scufundat „butoiul” submersibil construit de un dulgher rus din ordinul ţarului Petru cel Mare – FOTO

În istorie a existat un singur caz în care un submarin a distrus un altul în timpul unei confruntări

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase