Home » Istorie » Jumătate om, jumătate maimuţă. Trăsăturile descoperite în creierul unui strămoş misterios al omului

Jumătate om, jumătate maimuţă. Trăsăturile descoperite în creierul unui strămoş misterios al omului

Publicat: 25.12.2018
Creierul unuia dintre cei mai vechi indivizi ai speciei Australopithecus, descoperit până acum, arată că individul era atât maimuţă, cât şi om.

În cadrul studiului, cercetătorii au scanat interiorul unui craniu, extrem de rar şi aproape complet al unui strămoş străvechi al omului. Conform Live Science, hominizii includ specii ale omului modern, cât şi strămoşi direcţi ai omului, inclusiv Australopithecus, ce a trăit în urmă cu între 4 milioane şi 2 milioane de ani, în Africa.

MESAJE DE CRĂCIUN 2018. O colecţie de urări, mesaje, felicitări şi sms-uri frumoase pentru un Crăciun Fericit

Amelie Beaidet, paleontolog din cadrul Universităţii din Witwatersrand din Africa de Sud, şi colegii săi au utilizat tomografii micro-computerizate pentru a reconstrui craniul unui Australopithecus străvechi. Craniul aparţine unei fosile numite „Little Foot” sau „Picioruş”, descoperită în urmă cu 20 de ani în peştera Sterkfontein din Johannesburg. Cu o vechime de 3,67 milioane de ani, Picioruş este printre cele mai vechi exemplare de Australopithecus descoperite cu craniul intact. 

Credit: M. Lotter and R.J. Clarke/Wits University

Cu ajutorul micro-CT-urilor, cercetătorii au văzut urmele locului în care a fost amplasat iniţial creierul, inclusiv urme ale venelor şi arterelor. Specialiştii au descoperit că cimpanzeii şi oamenii din prezent au un strămoş comun, ce a existat cu mult timp înaintea lui Picioruş, Beaudet afirmă că creierul fosilei pare să fie asemănător cu cel al oamenilor, dar şi al maimuţelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Noi informaţii importante despre istoria evoluţiei omului. Când am început să mergem pe două picioare şi când ”ne-am dat jos din copaci”?

Urme umane, vechi de 5,7 milioane de ani, descoperite recent în insula Creta, pot rescrie teoriile cu privire la evoluţia omului

Nu doar mărimea creierului a avut un rol esenţial în dezvoltarea inteligenţei la oameni

Există posibilitatea ca Lucy să nu fi fost singura specie de hominizi care a trăit în Africa, în urmă cu peste 3 milioane de ani – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase