Home » Istorie » Tirighina-Barboşi, cel mai vechi monument istoric din Moldova, va fi restaurat

Tirighina-Barboşi, cel mai vechi monument istoric din Moldova, va fi restaurat

Publicat: 10.01.2019
Tirighina-Barboşi, cel mai vechi monument istoric din Moldova, va fi restaurat
Situl arheologic de la Tirighina-Barboşi, cel mai vechi monument istoric din Moldova, va fi restaurat cu bani europeni. Monumentul va fi pus în valoare în cadrul unui proiect derulat de Primăria Galaţi în valoare de peste 15 milioane de lei.

Primăria Galaţi a semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale referitor la punerea în valoare a complexului de la ieşirea din oraş. Investiţia are valoarea de peste 15 milioane de lei, din care 8,5 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă, scrie Mediafax.

„Este un proiect care a luat naştere în urmă cu nouă ani. Ideea principală este obţinerea finanţării pentru refacerea cetăţii Tirighina, un proiect care se ridică la valoarea de 15 milioane de lei”, declara Ionuţ Pucheanu, primarul oraşului Galaţi.

Zona în care se afla castrul roman a fost neglijată de autorităţi şi s-a umplut de gunoaie, iar hoţii au furat piatra din interior. Acum şapte ani, Direcţia de Cultură a organizat o acţiune de ecologizare. De asemenea specialiştii Primăriei Galaţi au conceput primul proiect privitor la punerea în valoare a sitului arheologic.

După mai multe încercări eşuate, Primăria din Galaţi a reuşit să semneze un contract în urma căruia complexul va fi restaurat, conservat, dotat şi pus în valoare, prin includerea în circuitul turistic. Monumentul de importanţă naţională va fi restaurat pentru a fi vizitat,. De asemenea, în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber.

„Nu s-a făcut nimic pentru castrul roman nici în perioada comunistă, nici după anul 1990. Anul zero a fost în 2012, atunci Direcţia de Cultură a organizat o acţiune de ecologizare pe bază de voluntariat, cu sprijinul elevilor, studenţilor şi al Primăriei. Am scos de acolo 16 camioane mari pline cu deşeuri. Atunci am decis să luăm taurul de coarne şi am organizat prima ediţie a Festivalului Antiquitas Rediviva. După, autorităţile locale au făcut primul proiect de punere în valoare a sitului arheologic”, a declarat pentru MEDIAFAX, consilierul Direcţiei de Cultură Galaţi, Marius Mitrof.

Acolo se vor amenaja o alee de acces, o parcare, un muzeu de sit, un amfiteatru. Elementele importante vor fi restaurate, zidul de incintă, turnul din centru. În paralel vor continua cercetările arheologice la faţa locului, acolo este un castru roman construit peste o aşezare dacică, în total sunt vreo 20 de hectare”, a spus adăugat el.

În cadrul sitului arhelogic de la Tirighina-Barboşi se află un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică.

Acesta este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele 2-3 după Hristos. Obiectivul este aşezat peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte vechi de 400.000 de ani.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase