Home » Istorie » Chiar şi egiptenii antici aveau teme pentru acasă

Chiar şi egiptenii antici aveau teme pentru acasă

Autor: Alexandru Voiculescu 01.14.2019
Chiar şi egiptenii antici aveau teme pentru acasă
Tema scrisă de un şcolar din Egiptul antic a fost păstrată din secolul al II-lea e.n. Cuvintele de pe tăbliţă pot suna familiar pentru orice copil ai cărui părinţi se îngrijesc de educaţia şi viitorul acestuia.

Lecţia a fost păstrată pe o tăbliţă din ceară montată pe lemn, de dimensiunea unei tablete moderne de citit. Pe aceasta scrie: „trebuie să accepţi sfaturi numai de la un om înţelept” şi „nu poţi avea încredere în toţi prietenii”.

Cumpărată de British Library în 1892, tăbliţa nu a mai fost făcută publică din anii ’70. Tema va fi prezentată într-o expoziţie numită ”Writing: Making Your Mark” (Scrisul: lăsatul urmelor) organizată de British Library, care descrie evoluţia scrisului în peste 5 milenii de istorie umană, scrie Live Science.

Pe tăbliţa de ceară se află o lecţie în două părţi scrisă în greacă, ce oferă un cadru al vieţii de zi cu zi al unui copil din şcoala primară din Egiptul de acum circa 1.800 de ani.

O parte a sarcinii era reprezentată de un exerciţiu de scriere. Tăbliţa ilustrează exemplul scris de profesor de pe prima linie, iar următoarele două linii conţin aceleaşi cuvinte copiate „mai degrabă neîndemânatic”, aşa cum şi elevii de astăzi copiază  ce scriu profesorii. Restul temei include un tabel de înmulţire şi exerciţii de citit.

Deşi numele şi sexul deţinătorului tăbliţei nu sunt cunoscute, copilul era probabil un băiat dintr-o familie înstărită, având în vedere contextul social al Egiptului de atunci.

De asemenea, liniile copiate nu erau doar pentru practică, aveau şi un mesaj moralizator. „Nu doar mâinile sunt instruite aici, ci şi mintea”, a precizat Peter Toth de la British Library.

Tăbliţele de acest tip erau realizate prin turnarea cerii înnegrite într-o depresiune realizată pe o tăbliţă din lemn şi lăsate să se răcească. Apoi, elevii şi profesorii foloseau un fel de stilou pentru a scrijeli litere care au o culoare mai deschisă decât fundalul întunecat.

De obicei, ceara se dezintegrează în prezenţa umezelii, de aceea, climatul arid al regiunii a ajutat la conservarea tăbliţei, „prezervând scrisul urât al unui elev de acum aproape două milenii”, a adăugat Toth.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O tăbliţă de lut babiloniană i-a contrariat pe cercetători timp de aproape un secol: conţine probleme matematice complexe

A fost descoperită cea mai veche inscripţie a Odiseii lui Homer. ”Este o mare realizare istorică”

Un text vechi de 3.700 de ani a scos la iveală cea mai veche dovadă a unei plângeri. ”Drept cine mă iei, de mă tratezi cu atâta dispreţ?” – FOTO

Descoperire de excepţie în Egipt într-un complex funerar. ”Poate fi numită o senzaţie”